11 gradova domaćina

Danas počinje Europsko prvenstvo, otvaraju ga Italija i Turska u Rimu

euro-2020

U najuži krug favorita, osim Portugala, spadaju još aktuelni svjetski šampion Francuska, Španija, Engleska, Njemačka, Belgija i Italija. Iz drugog plana šansu će vrebati vicešampion svijeta Hrvatska, Nizozemska, Turska, Poljska…

Utakmicom grupe “A“ između Italije i Turske na Olimpijskom stadionu u Rimu danas, 11. juna, u 21 sat će početi Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje se trebalo održati u ljeto prošle godine, ali je prolongirano zbog pandemije koronavirusa. Finalni susret zakazan je za 11. juli na londonskom Wembleyju, javlja Anadolu Agency (AA).

Naslov evropskog šampiona branit će Portugal, ponovo predvođen jednim od najboljih fudbalera svih vremena Cristianom Ronaldom, koji je, uprkos činjenici da je napunio 36 godina, imao odličnu individualnu sezonu u dresu Juventusa.

Uz njega selektor Fernando Santos će se osloniti na još nekoliko iskusnih i vremešnih fudbalera kao što su Pepe (38 godina), Jose Fonte (37) ili Joao Moutinho (34). No, Portugalci mogu računati i na nove naraštaje, a izdvajaju se Ruben Dias (24), defanizvac Manchester Cityja koji je proglašen najboljim igračem Premier lige protekle sezone, Diogo Jota (24), ofanzivac Liverpoola, i Joao Felix (21) koji je s Atletico Madridom osvojio naslov šampiona Španije.

Uz sjajne igrače koje ima na raspolaganju i disciplinu koju je usadio u reprezentaciju, Santos bi ponovo mogao Portugal odvesti do velikog rezultata.

U najuži krug favorita, osim Portugala, spadaju još aktuelni svjetski šampion Francuska, Španija, Engleska, Njemačka, Belgija i Italija. Iz drugog plana šansu će vrebati vicešampion svijeta Hrvatska, Nizozemska, Turska, Poljska…

Zanimljivo, jedan od velikih favorita mogao bi takmičenje završiti već nakon prve faze, jer se u grupi “F“ nalaze Portugal, Francuska i Njemačka. Jasno je da u njihovom društvu Mađarska nema gotovo nikakve šanse, a dobra stvar za favorite je i sistem takmičenja, koji u određenom raspletu omogućava da se tri reprezentacije iz grupe plasiraju u osminu finala.

Vrijedi spomenuti da će EURO 2020 imati i dva debitanta, a riječ je o reprezentacijama Sjeverne Makedonije i Finske. Makedonci su do istorijskog uspjeha stigli kroz baraž Lige nacije, savladavši Kosovo i Gruziju. Junak nacije bio je 37-godišnji Goran Pandev koji je u finalnom duelu baraža u Tbilisiju pogodio za veliki trijumf rezultatom 1:0. Nedavnom pobjedom (2:1) u gostima kod Njemačke u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine Sjeverna Makedonija je pokazala da je u stanju iznenaditi i najveće favorite. Stoga ih ne treba prerano otpisivati iz borbe za drugi krug u grupi “C“ u kojoj su još Nizozemska, Ukrajina i Austrija.

Od selekcija iz regiona tu je još i nezaobilazna Hrvatska, koja je 2018. godine u Rusiji stigla do naslova vicešampiona svijeta. No, sastav “kockastih“ za EURO 2020 znatno je izmijenjen u odnosu na Mundijal, jer nedostaju, uz Luku Modrića, ključni igrači Mario Mandžukić, Ivan Rakitić i golman Danijel Subašić, koji su se oprostili od dresa sa državnim grbom. Međutim, selektor Zlatko Dalić i dalje može računati na kapitena Modrića, kao i Domagoja Vidu, Marcela Brozovića, Ivana Prišića, Antu Rebića, tako da se Hrvati nadaju najmanje prolasku grupne faze. S obzirom da su im u grupi “D“ rivali Engleska, Škotska i Češka jasno je da ih čeka težak posao, ali je ujedno prolazak u nokaut fazu realan doseg vicešampiona svijeta.

– Sistem takmičenja –

EURO 2020 bit će drugi turnir na kojem će nastupiti 24 reprezentacije. Prvi put takav sistem takmičenja primijenjen je prije pet godina na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. Selekcije su podijeljene u šest grupa sa po četiri tima u kojima igra svako sa svakim. Siguran plasman u nokaut fazu takmičenja, odnosno osminu finala, ostvariće prva i druga reprezentacija iz svake grupe. Preostala četiri učesnika osmine finala biće četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

– Prvi put 11 gradova domaćina –

Biće to prvo Evropsko prvenstvo čije će se utakmice igrati u čak 11 različitih gradova i država. Čast da ugoste najbolje evropske fudbalere imaće London (Velika Britanija), Rim (Italija), Minhen (Njemačka), Baku (Azerbedžan), Saint Petersburg (Rusija), Budimpešta (Mađarska), Sevilla (Španija), Bukurešt (Rumunija), Amsterdam (Holandija), Glasgow (Škotska) i Kopenhagen (Danska).

Lista gradova domaćina mijenjala se do nedavno u skladu sa epidemiološkim mjerama koje važe u pojedinim zemljama. Naime, Evropska fudbalska federacija (UEFA) je insistirala da gradovi domaćini daju garancije da će biti dozvoljeno prisustvo određenog broja navijača na utakmicama EURO. Tako su Dubline i Bilbao, koji nisu mogli garantovati prisustvo publike na tribinama, otpali. Dio utakmica u tim gradovima preuzeli su Saint Petersburg i London, dok je Sevilla postala nova na listi domaćina.

Važno je naglasiti da će domaćin utakmica polufinala i finala biti London. Polufinalni dueli igraće se 6. i 7. jula, dok je finale zakazano za 11. juli sa početkom u 21 sat.

– COVID-19 pravila –

Izvršni komitet Evropske fudbalske federacije (UEFA) donio je posebna pravila za EURO 2020 zbog pandemije COVID-19. Naime, ukoliko grupa igrača bude obavezna ići u karantin zbog pozitivnih testova na koronavirus, utakmica će ići prema rasporedu sve dok reprezentacija na raspolaganju ima najmanje 13 igrača, među kojima je jedan golman.

Ako se, pak, dogodi da reprezentacija nema dovoljan broj igrača UEFA će prolongirati utakmicu za 48 sati, ali i promijeniti mjesto odigravanja.

Ukoliko ni nakon 48 sati određena reprezentacija ne bude imala minimalno 13 igrača na raspolaganju utakmica će biti registrovana službenim rezultatom 3:0 za protivnika.

Upravo zbog pandemije koronavirusa i prenatrpanog rasporeda kojem su fudbaleri bili izloženi tokom sezone, UEFA je donijela i odluku da za EURO 2020 svaka reprezentacija može prijaviti 26, umjesto dosadašnja 23 igrača. No, za svaku utakmicu mogu i dalje mogu biti prijavljena 23 igrača, s tim da za svaku narednu selektori mogu praviti izmjene u sastavu.

Također, važiće i pravilo o pet dozvoljenih izmjena igrača tokom utakmice, koje je uvedeno tokom pandemije koronavirusa, kako bi se rasteretili fudbaleri. U slučaju da utakmica ode u produžetke dozvoljena će biti i šesta zamjena igrača.