Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"nismo došli kao favoriti"

Selektor Turske uoči Italije: EURO 2020 želimo početi pobjedom

20210610_2_48702508_65969230_Web (1)

Nakon obavljenog posljednjeg treninga pred sutrašnju utakmicu protiv Italije, Gunes je poručio da “Turska na ovaj turnir nije došla kao favorit, ali ima cilj da bude među favoritima”

Selektor fudbalske reprezentacije Turske Senol Gunes je, pred sutrašnju prvu utakmicu Evropskog prvenstva 2020 protiv selekcije Italije, poručio kako turnir žele započeti pobjedom, javlja Anadolu Agency (AA).

Reprezentacija Turske pod vodstvom Gunesa danas je obavila posljednji trening na Olimpijskom stadionu u Rimu, pred sutrašnju utakmicu protiv Italije, kojom će biti otvoren EURO 2020. Nakon treninga, Gunes je zajedno s reprezentativcem Hakanom Calhanogluom govorio na online konferenciji za novinare.

“Napravit ćemo prvi korak u globalnom uzbuđenju organizacije koja je pomjerena zbog pandemije. Veliko nam je zadovoljstvo i ponos igrati u uvodnoj utakmici ovog turnira. Unaprijed čestitamo pobjedniku. Želimo igrati dobar nogomet. Sportski uspjeh, fair-play, imidž zemlje su nam jako bitni. Krenut ćemo s Italijom, jednom od najboljih reprezentacija u Evropi. Obje selekcije imaju različite karakteristike. S poštovanjem pozdravljam sve ljubitelje fudbala. Mislim da će naša ekipa, koja na turniru učestvuje s najmlađim igračima, pokazati svoje kvalitete”, rekao je Gunes.

Podsjetio je da svi turski fudbaleri u reprezentaciji, izuzev Buraka Yilmaza, Ozana Tufana i Hakana Calhanoglua, prvi put nastupaju na Evropskom prvenstvu.

Za Mancinija je rekao kako vrlo dobro poznaje Tursku, aludirajući na to da je svojevremeno trenirao Galatasaray.

“Znamo da u svojoj ekipi ima dobre igrače”, rekao je Gunes, podvlačeći kako “Turska na ovaj turnir nije došla kao favorit, ali ima cilj da bude među favoritima”.

“Najprije želimo proći grupe, a onda, ako Bog da, možemo protiv Italije igrati u finalu. Na Svjetskom prvenstvu 2002. godine počeli smo s Brazilom. Tu utakmicu smo izgubili, ali smo kasnije s Brazilom igrali u polufinalu. Nadamo se da ćemo s Italijom igrati u finalu. Naravno, mi smo sada fokusirani na prvu utakmicu”, rekao je Gunes.

Pojašnjava kako sutrašnja utakmica ima svoje prednosti i poteškoće te podvlači kako su svjesni snage protivnika.

“Tu su vrlo talentovani i iskusni igrači. Donnaruma, Chiellini, Bonucci, Immobile, Insigne… Svi su oni dobri igrači. Znamo koje mjesto pripada Italiji u svjetskom fudbalu”, rekao je Gunes.

Reprezentativac Turske i veznjak italijanskog Milana Hakan Calhanoglu kazao je kako će sutrašnja utamica protiv Italije za njega biti jedan poseban susret.

“Sutra će biti posebna utakmica za nas, a naročito posebna za mene. Jako sam sretan što sam u Italiji i igram protiv svojih saigrača. Mislim da će to biti dobra utakmica. Nadamo se da ćemo sutra izaći na teren i predstavljati svoju zemlju na najbolji mogući način i da ćemo otići s bodovima”, kazao je Calhanoglu.

Dodao je kako su detaljno analizirali selekciju Italije te da su svjesni da je to reprezentacija koja ima vrlo kvalitetne igrače i kvalitetnog trenera.