Ostali sportovi

KSBiH

Sarajevo domaćin EP “A“ divizije za juniorke: Velika želja medalja, realnost opstanak

06/06/2019
Foto: D. B.

Nadam se da ćemo pokazati da smo dobri domaćini ne samo za takmičenja, nego i za pripreme ekipa“, istakao je Amer Čolan, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH

Sarajevo će ovog ljeta, tačnije od 6. do 14. jula, biti domaćin Evropskog prvenstva “A“ divizije za juniorke, igračice starosti do 18 godina. Do sada je BiH u nekoliko navrata organizovala evropska prvenstva za mlađe kategorije, ali se radilo o “B“ diviziji, tako da će ove godine po prvi put u istoriji biti domaćin najboljim košarkašicama Evrope U18, javlja Anadolu Agency (AA).

“Drago mi je da razgovaramo o događaju koji je za BiH jako važan, s obzirom da prvi put organizujemo Evropsko prvenstvo ‘A’ divizije U18. Trud koji smo uložili posljednjih mjeseci postaće vidljiv. Nadam se da ćemo pokazati da smo dobri domaćini ne samo za takmičenja, nego i za pripreme ekipa“, istakao je Amer Čolan, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH.

Predsjednik bh. kuće košarke Mirza Teletović iskoristio je priliku da se zahvali Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, koja je odlučila da podrži EP “A“ divizije koje će se igrati u Skenderiji. Kao simboličan znak zahvalnosti Teletović je Nerminu Muzuru, direktoru TS Kantona Sarajevo poklonio dres reprezentacije BiH sa brojem 12.

“Iskoristili smo ovu priliku i sa ljudima iz KS BiH napravili sporazum na obostrano zadovoljstvo. Ovakvi događaji doprinose promociji Sarajeva“, rekao je Muzur.

Slaviša Ožegović, selektor ženske juniorske reprezentacije BiH naglasio je da je savez osigurao odlične uslove za pripreme, što će pokušati iskoristiti i spremni dočekati takmičenje, koje će biti izuzetno jako. Sam podatak da se bh. juniorske nalaze u grupi “D“ sa aktuelnim šampionkama Litvankama, zatim četvrtoplasiranim Latvijkama i Poljakinjama dovoljno govori koliko je jaka konkurencija.

“Nalazimo se u pripremnom periodu, kada vrlo malo radimo na košarci, uglavnom na fizičkoj spremi. Očekuju nas prijateljske utakmice 13. i 14. juna u Srbiji, nakon toga ovdje u Sarajevu sa Francuskom i na kraju posljednja kontrola protiv Hrvatske. Daćemo sve od sebe za što bolji plasman, vjerujem u ove djevojke i ne sumnjam da ćemo lijepo prezentovati grad i našu državu. Naš prvi cilj je opstanak u ‘A’ diviziji. Igramo kući, imaćemo vjetar u leđa od publike, ali bih ostao suzdržan kada je u pitanju prognoza. Neuspjeh bi bio da ne ostanemo u ‘A’ diviziji, iako se radi o veoma ozbiljnom takmičenju“, jasan je bio Ožegović.

Bh. reprezentativka Ines Babić je optimista i nada se da uz podršku publike mogu čak napraviti senzaciju i doći do jedne od medalja.

“Na početku radimo na fizičkoj spremi i dajemo sve od sebe. Zaista smo počastvovane što smo dobile poziv selektora, a još je veća čast što se igra u Sarajevu pred domaćom publikom. Možemo ciljati i neke više rezultate, možda uz malo sreće da dođemo i do neke medalje“, rekla je Babić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.