Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posljednje dvije utakmice

Danas se završava osmo kolo Premijer lige BiH, veliki derbi u Mostaru

zeljeznicar
Foto: fkzeljeznicar.ba

Nijedna ekipa nema problema sa izostancima zbog kartona, ali će Željezničar biti oslabljen neigranjem povrijeđenog Sulejmana Krpića

Danas su na rasporedu posljednje dvije utakmice osmog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu.

U 16:00 počinje prva od dvije današnje utakmice. Na Gradskom stadionu u Ugljeviku Zvijezda 09 će ugostiti Posušje, pipe Scsport.ba.

Zvijeza 09 se trenutno nalazi na posljednjoj poziciji na tabeli, sa samo tri osvojena boda u sedam odigranih utakmica. Pobijedila je Zvijezda 09 Slogu u četvrtom kolu na svome terenu, ali je u preostalih šest utakmica ubilježila isto toliko poraza. Očigledno je da Zvijezdu 09 čeka velika borba za opstanak u najvišem rangu, s toga će joj svaki bod biti zlata vrijedan.

Sa druge strane, Posušje u ovu utakmicu ulazi sa šestog mjesta. Iako je doživjelo nezasluženi poraz u prošlom kolu u Banjoj Luci, Posušje je pokazalo svoj kvalitet u kolu prije kada su u Mostaru savladali Zrinjski. Očigledno je da će Posušje biti težak protivnik za mnoge, očigledno je i da ima više ambicije nego prethodnih sezona, s toga u ovu utakmicu ulazi kao favorit.

Utakmicu u Ugljeviku će propustiti dvojica iz ekipe Posušja. Frane Maglica je zaradio tri žuta kartona, dok je šef stručnog štaba Branko Karačić zaradio direktan crveni karton u utakmici protiv Borca. U ekipi Zvijezde 09 nema suspendovanih. Utakmicu će suditi Nihad Ljajić, dok će mu pomoćnici biti Emir Zahiragić i Amir Kadić.

U 19:45 na Stadionu pod Bijelim Brijegom u Mostaru igra se jedan od dva derbija osmog kola – Zrinjski će ugostiti sarajevski Željezničar.

Bez sumnje, ekipa Zrinjskog je favorit u večerašnjem okršaju, bez obzira na pozicije na tabeli i posljednje rezultate. Poražena je ekipa Zrinjskog od Posušja u Mostaru u prošlom kolu rezultatom 1:0, i to sasvim zasluženo. Ali u četvrtak je ekipa Zrinjskog ostvarila najveću pobjedu u historiji kluba i jednu od najvećih pobjeda u historiji bosanskohercegovačkog fudbala. U prvom kolu UEFA Europske Konferencijske lige savladali su ekipu AZ Alkmaara u Mostaru, rezultatom 4:3, nakon velikog preokreta. Na krilima te pobjede ekipa Zrinjskog ulazi u večerašnji okršaj.

Sa druge strane, ekipa Željezničara se nalazi u ozbiljnoj rezultatskoj krizi. U posljednje tri utakmice doživjela je tri poraza, a onaj posljednji od Sloge u Doboju rezultatom 3:0 je bio baš bolan. Špekulisalo se i o otkazu/ostavci Nermina Bašića, ali rukovodstvo Plavih je izrazilo punu podršku šefu stručnog štaba, a to su učinili i najvatreniji navijači. Ostaje da se vidi koliko će to imati efekta za ekipu Željezničara i koliko je mentalno jaka. Teško je očekivati da se bilo ko “vadi” protiv Zrinjskog u Mostaru, ali ukoliko ekipa Željezničara odigra onako kako je do prije dva mjeseca znala igrati, nema sumnje da se utakmica može završiti i drugačije od očekivanog.

Nijedna ekipa nema problema sa izostancima zbog kartona, ali će Željezničar biti oslabljen neigranjem povrijeđenog Sulejmana Krpića. Utakmicu na Stadionu pod Bijelim brijegom sudit će Darko Gedžić, dok će mu pomoćnici biti Mirza Demir i Josip Čolić. Utakmicu možete pratiti direktno na Arena Sport 1 Premium.

Osmo kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine:

16:00 Zvijezda 09 – Posušje

19:45 Zrinjski – Željezničar (Arena Sport 1 Premium)