Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ČEŠKA - DANSKA 1:2

Danska izborila prvo polufinale Eura nakon 1992. godine

20210703_2_49042029_66667616_Web (1)

Danska nastavlja sanjati svoje snove i igrati za Christiana Eriksena koji je još u 1. kolu tokom poraza od Finske preživio srčani udar. Danci su 1992. godine iznenađujuće bili prvaci Evrope i opet se nadaju da mogu napraviti čudo

Danska je pobjedom nad Češkom (2:1) izborila svoje prvo polufinale Evropskog prvenstva nakon 1992. godine kada je bila prvak.

Golove za Dansku postigli su Delaney (5’) i Dolberg (42’), dok je jedini strijelac za Češku bio Schick (49’).

Danska će u polufinalu igrati protiv Engleske ili Ukrajine, a njihova utakmica počinje večeras u 21 sat.

Odmah na otvaranju utakmice Danska je zabila gol i najavila zanimljiv duel. U petoj minuti nakon ubačaja iz kornera gol je postigao Delaney. Morala je obrana Češke mnogo bolje reagirati u toj situaciji, jer je Delaney bio usamljen. Skoro da nije morao ni skočiti.

U 13. minuti Danska je imala šansu za novi gol. Damsgaard je izašao sam ispred Vaclika, ali morao je požuriti jer ga je pratio protivnik i tom prilikom je loše zahvatio loptu koja nije ni otišla prema golu, već je ostala u terenu.

Samo četiri minute kasnije novu šansu imao je Delaney. Natrčao je na ubačaj sa strane, ali i on je loše uhvatio loptu koja je nakon udarca desnom nogom lagano otišla pored gola.

Češka je prvu veliku šansu imala u 22. minuti. Schmeichel je pogriješio pri dodavanju lopte beku, a Masopust je osvojio posjed te u nastavku akcije uposlio Holeša koji je izašao sam ispred danskog golmana koji je obranio njegov udarac.

Uslijedio je mirniji period utakmice u kojem su Danci uglavnom šansu čekali iz kontranapada, a vrlo blizu gola bili su u 38. minuti. Izveli su odličan kontranapad koji je završio snažnim udarcem Damsgaarda, ali Vaclik je spasio svoju ekipu.

Danska je do drugog gola stigla u 42. minuti. Danci su izveli prelijepu akciju preko lijeve strane, a onda je Maehle poslao sjajan centaršut vanjskim dijelom desne noge te u kaznenom prostoru pronašao Dolberga koji je zabio za 2:0.

Češka je na poluvremenu reagirala s dvije izmjene. Krmenčik i Jankto su ušli umjesto Holeša i Masopusta.

Upravo je Krmenčik unio mnogo živosti u napadu pa su Česi odmah stvorili dvije odlične šanse, a onda su u 49. minuti smanjili na 2:1. Coufal je poslao centaršut, a mrežu Danske pogodio je Schick poslije udarca desnom nogom. Ovo je bio njegov peti gol na prvenstvu i sada je prvi na listi strijelaca uz Cristiana Ronalda.

Nakon gola uslijedio je mirniji period utakmice, a novu veliku šansu priredili su Česi u 72. minuti. Nakon loše reakcije danske obrane do lopte je došao Jankto koji je snažno šutirao, ali loptu je u korner odbio stoper Kjaer.

Šest minuta kasnije Poulsen je mogao sve riješiti. Sjajno je šutirao s ruba kaznenog prostora, ali Vaclik je još bolje odbranio.

Češki golman je spasio svoju ekipu i u 82. minuti kada je Maehle izašao sam ispred njega, ali to nije pomoglo njegovim suigračima da dođu do izjednačenja.

Danska nastavlja sanjati svoje snove i igrati za Christiana Eriksena koji je još u 1. kolu tokom poraza od Finske preživio srčani udar. Danci su 1992. godine iznenađujuće bili prvaci Evrope i opet se nadaju da mogu napraviti čudo.