Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nastavak suđenja

Uložen video-snimak na kome Vidić govori inspektoru Grujiću da je donio 20.000 KM

nenad grujic sudjenje birn bih (1)

Nastavak suđenja zakazan je za 16. juli

U nastavku suđenja Nenadu Grujiću, inspektoru Policijske uprave Banjaluka optuženom za traženje i primanje mita, Republičko javno tužilaštvo je nastavilo s ulaganjem materijalnih dokaza, među kojima su i dva video-snimka i nekoliko presretnutih razgovora, piše BIRN BiH.

Nenad Grujić se optužnicom tereti da je, kao inspektor banjalučke Policijske uprave, zahtijevao i uzeo mito od Branislava Vidića, direktora Srednjoškolskog doma u ovom gradu, nudeći mu u zamjenu sastavljanje za njega povoljnijeg izvještaja o krivičnom djelu “koji će lakše pasti na Tužilaštvu”. Uz Grujića je optužnicom bila obuhvaćena i inspektorka Jelena Florijan, koja je nakon priznanja krivice osuđena na godinu dana zatvora.

Tužilac Republičkog javnog tužilaštva Goran Glamočanin je kao dokaze uložio dva video-snimka snimljena u akciji praćenja i tajnog snimanja optuženih inspektora 18. februara 2020. godine po naredbi sudije za prethodni postupak.

Tajno snimanje je u dogovoru sa Tužilaštvom izvršio Branislav Vidić. Na prvom snimku se vidi kako Vidić ulazi u parkirano vozilo i govori inspektoru Grujiću koji sjedi u autu da je donio 20.000 maraka prema ranijem dogovoru, a da ne zna da li će u narednih nekoliko dana uspjeti da obezbijedi još 10.000 KM. Na snimku se ne vidi novac, a prema navodima iz optužnice, riječ je o označenim novčanicama u apoenima od 100 KM. Označeni novac je, prema navodima iz optužnice, prilikom hapšenja kasnije pronađen kod Grujića.

Željko Višić, advokat optuženog Grujića, prigovorio je na zakonitost ovih dokaza navodeći da snimci nisu bili deponovani u Sudu.

“Odbrana izražava i sumnju u vjerodostojnost snimka budući da snimak ima više prekida”, rekao je u svom prigovoru Višić.

Tužilac Goran Glamočanin je u odgovoru na prigovor naveo da su snimci predati Sudu uz optužnicu, kao i da su rezultat posebnih istražnih radnji za koje je postojala naredba sudije za prethodni postupak.

“To su dokazi koji su pribavljeni u istrazi. To nisu predmeti koji su privremeno oduzeti u pretresu pa nisu morali biti deponovani u Sudu. Sam snimak ima jasan kontinuitet”, rekao je Glamočanin.

Sudija Okružnog suda u Banjaluci Branimir Jukić odbio je prigovore odbrane.

Tužilaštvo je Sudu kao dokaze predočilo i presretnute razgovore i SMS poruke između Nenada Grujića i inspektorke Jelene Florijan na kojima se ne spominje konkretno djelo, na što je Odbrana prigovorila tvrdeći da su se pojedini od snimljenih razgovora desili prije nego što je izdata naredba za posebne istražne radnje.

Sud je prihvatio dokaze uz obrazloženje da će ih dodatno razmotriti.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. juli.