Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danska reprezentacija se raspada, niko neće da igra Ligu nacija

danska_3

Totalni raspad sistema u uglednoj reprezentaciji, koja je prije samo dva mjeseca jedva ispala u osmini finala SP-a. Ali, otkako je Hrvatska u epskom dvoboju Subašića i Schmeichela tijesno izbacila Dansku u prvoj nokaut rundi SP-a, Danci su dotaknuli dno.

Za dva dana trebali bi igrati kod Slovačke prijateljsku utakmicu. Međutim, na avionu koji je jutros iz Kopenhagena poletio za Trnavu bili su samo danski novinari. Na aerodromu se nije pojavio niko od reprezentativaca, koji su u velikoj svađi sa savezom oko komercijalnih prava.

Izbornik Aage Hareide, koji je za ove dvije utakmice pozvao najbolje igrače, zato je ogorčen otišao na “odmor”, pa je Danska tako i bez igrača i selektora 48 sati pred dogovorenu prijateljsku utakmicu i samo šest dana prije gostovanja kod Walesa, prve utakmice novog natjecanja Lige nacija.

Problem je u novcu. I najslikovitije ga opisuje situacija s Christianom Eriksenom, najboljim i komercijalno najatraktivnijim reprezentativcem Danske.

Nacionalnom timu je sponzor i službeni dobavljač opreme Hummel, koji naravno u kampanjama oglašavanja proizvoda s grbom saveza i reprezentacije želi maksimalno iskoristiti najveću zvijezdu nacionalne momčadi.

To se pak nikako ne sviđa Nikeu, koji Eriksenu kao njegov osobni sponzor previše plaća da bi ga gledao kao zaštitno lice konkurentske tvrtke. I tu nastaje za sada nerješivi problem.

“Radujemo se saradnji sa sponzorima reprezentacije, ali mi također kao pojedinci imamo obaveze prema našim brojnim sponzorima koje moramo poštovati.” objašnjava Eriksen.

Danski reprezentativci i udruga fudbalera koja ih podržava, tvrde da je savez previše tvrd u pregovorima i zahtjevima koje postavlja pred igrače, dok iz saveza odgovoraju upravo suprotno, kako samo traže da svi igrači reprezentacije sudjeluju u promotivnim kampanjama sponzora reprezentacije.

Otkrivaju i da u slučaju kada su na primjer na promotivnoj fotografiji tri igrača koji imaju ugovore s drugim proizvođačem opreme od onog koji je službeni opskrbljivač saveza, sami reprezentativci mogu odabrati koji će to igrači biti. Ali, savez ističe da sada to pravilo želi promijeniti i sam odlučivati o tome.

Rezultat ovakvog spora je da Danska trenutno nema reprezentaciju, a savez je nastoji stvoriti tako da je svim klubovima prve lige, a neki danski izvori navode i drugoligašima, poslao pismo u kojem poziva igrače sve koji žele igrati za reprezentaciju da se jave do danas u 15 sati.

“Nadam se da mnogi danski fudbaleri žele pomoći svojoj reprezentaciji u ovoj situaciji kada je bitno da izbjegnemo kaznu UEFA-e koju možemo dobiti ako na dogovorene utakmice ne pošaljemo nacionalni tim”, u pismu upozorava Kim Hallberg, direktor saveza.

Prošle godine ženska fudbalska reprezentacija Danske izgubila je 0:3 od Švedske bez borbe u kvalifikacijama za SP jer nije imala dovoljno igračica za sastaviti momčad. Kažnjena je uz poruku da bi mogla biti izbačena iz kvalifikacija ako se tako nešto ponovi.

Bez obzira na to, Danska udruga fudbalera poručila je svojim članovima da im ne dopušta odazivanje na poziv za reprezentaciju sklepanu putem pisma klubovima da se javi ko god želi.