Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Davore kladi se na Široki”, savjetovao je Šapina Šukera

davor-suker123

Državno tužilaštva iz Bochuma koje je 2010. godine vodilo istragu protiv kladioničara Ante Šapine u svojoj je istrazi ustanovilo da su između Šapine i Davora Šukera postojali bliski kontakti. To je dokumentirano uz brojne telefonske razgovore i SMS poruke, javlja ARD.

Istražitelji su tada pisali da se jasno može razaznati da “banda oko Šapine održava kontakte i s Davorom Šukerom” i da je Šapina korišten kao “frontmen” za postavljenje oklada.

[pull_quote_right]U svom statutu UEFA kao veliki prekršaj navodi upravo neprijavljivanje kontakata s[/pull_quote_right] kladioničarima

Nakon istrage pokazalo se da je Šuker za Šapinu stavljao oklade na najmanje tri utakmice. Pri tome se radilo o jednoj utakmici Lige prvaka i dvije utakmice Lige Evrope. Osim toga, kladioničar Šapina svom je zemljaku dao “tip” za jednu dodatnu utakmicu čijim se rezultatom manipuliralo, stoji u rezultatima istrage.

“Šapina je informisao Šukera i dao mu uputu da bi trebao staviti novac na utakmicu Širokog”, stoji u navodima tužilaštva.

Do sada Šuker u istrazi u Bochumu nije bio ni optužen ni svjedok, što je potvrdila i UEFA.

Međutim, samo UEFA ima u svom posjedu dokumente iz istrage i priznaje da ima saznanja o Šukerovim kontaktima. To što Šuker drži jednu od najvažniji pozicija u evropskom nogometu za UEFA-u očito ne predstavlja nikakav problem.

ante-sapina

To je vrlo upitno, smatra Sylvia Schenk iz Transparency Internationala.

“Ako je Davor Šuker naveden u istrazi protiv Šapine i drugih, kao jedan od potencijalnih profitera iz tih manipulacija rezultatima, onda bi to UEFA trebala pobliže razmotriti i u najmanju ruku provesti istragu prije nego što takvu osobu izabere u svoj Izvršni odbor”, navodi Schenk.

U svom statutu UEFA kao veliki prekršaj navodi upravo neprijavljivanje kontakata s kladioničarima.

Šuker je preko svog glasnogovornika reagirao na pitanja o svojim prijašnjim kontaktima sa Šapinom i samo kratko poručio:

“Ništa od toga nije istina.”

Iz bh. premijerligaša Širokog Brijega, kluba koji je spomenut kao “zicer” u Šapininoj poruci, još se niko nije oglasio.