Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Internacionalni univerzitet u Sarajevu osniva Pravni fakultet

BiH

Internacionalni univerzitet u Sarajevu

Vlada Kantona Sarajevo je na IX sjednici održanoj u srijedu, 11. juna 2015. godine, donijela Odluku da prihvata Izvještaj Ekspertne komisije Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo za davanje stručnog mišljenja u vezi sa Elaboratom o osnivanju Pravnog fakulteta u okviru Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), prenosi Anadolu Agency (AA).

Odlukom se daje saglasnost na Elaborat o opravdanosti osnivanja Pravnog fakulteta što predstavlja pozitivan i važan korak dalje ka osnivanju Pravnog fakulteta kao nove zasebne jedinice, saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću IUS.

Ovu odluku je pozdravio rektor Univerziteta, prof. dr. Yücel Oğurlu koji je istakao da je osnivanje četvrtog fakulteta u sklopu IUS-a nastavak kvalitetnog rada ove Ustanove, te predstavlja novi početak za sve mlade ljude i buduće studente koji pored postojećih fakulteta i programa koje IUS nudi, uskoro mogu birati da studiraju novi Fakultet.

‘’Ovo nije uspjeh samo IUS-a, već svih nas zajedno. Radujem se što ćemo biti u prilici zaposliti novi kadar i educirati nove mlade naraštaje, buduće pravnike, advokate, sudije i buduće političare’’, kazao je Oğurlu.

Obrazovanje na Pravnom fakultetu će biti usklađeno sa obrazovanjem na drugim pravnim fakultetima u Bosni i Hercegovini i bazirano na bosansko-hercegovačkom pravnom sistemu, u sklopu kojeg bi svi, a posebno strani studenti imali mogućnost sticanja konkretnijih znanja iz pravnih sistema drugih država, putem opredjeljivanja za pojedine nastavne predmete iz grupe izbornih predmeta.