Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon izljeva nasilja

Dinamo osuđuje istupe AEK-a koji traži njihovo izbacivanje iz evropskih takmičenja

dinamo
Foto: GNK Dinamo

Osim jedne poginule osobe, osam ih je povrijeđeno, a 98 ih je bilo uhapšeno. Uprkos UEFA-inoj zabrani gostujućih navijača do glavnog grada Grčke stiglo je između 100 i 120 hrvatskih navijača

GNK Dinamo je u srijedu reagirao saopćenjem u kojem oštro osuđuje istupe grčkog prvoligaša AEK-a koji opetovano traži kaznu za hrvatskog prvaka i eventualno izbacivanje iz evropskih takmičenja zbog navijačkih nerada u kojima je u ponedjeljak u Ateni jedna osoba smrtno stradala.

“GNK Dinamo više je puta jasno, nedvosmisleno, javno i žestoko osudio nerede koji su, nažalost, za posljedicu imali smrtni ishod. Nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu i uvijek ćemo se boriti za istinske vrijednosti koje promovira naš klub, a iskreno želimo vjerovati da slične poglede dijeli i naš suparnik AEK”, stoji u saopćenju objavljenom u srijedu na službenim stranicama zagrebačkog kluba.

“Žalosni smo što AEK svojim istupima i ponašanjem bježi od odgovornosti, podiže tenzije i što u službenim saopćenjima koristi neprimjeren, agresivan i huškački rječnik s ciljem pritiska na UEFA-u. Posebno je neshvatljivo da ljudsku tragediju bez ikakve zadrške pokušava iskoristiti za vlastitu promociju i rezultat što pokazuje izostanak elementarne pristojnosti, empatije i pijeteta prema žrtvi. Takav pristup smatramo neprimjerenim pogotovo zato što je svima, osim predstavnicima AEK-a, jasno da je GNK Dinamo poduzeo sve što je u njegovoj moći da se ova situacija ne dogodi. Za sva zbivanja u Grčkoj najveću odgovornost snose organizatori, dakle grčka policija i AEK kao klub domaćin”, ističe hrvatski prvak.

Osim jedne poginule osobe, osam ih je povrijeđeno, a 98 ih je bilo uhapšeno. Uprkos UEFA-inoj zabrani gostujućih navijača do glavnog grada Grčke stiglo je između 100 i 120 hrvatskih navijača.

UEFA je nakon ovih događaja odgodila utakmicu 3. pretkola kvalifikacija Lige prvaka između AEK-a i Dinama i novi datum igranja je 19. augusta. Utakmica koja se trebala igrati u Zagrebu sljedeće sedmice 15. augusta, ostaje na rasporedu. Uprkos tome AEK i dalje traži da se utakmica otkaže.

“Kako je moguće da nakon barbarskog ubistva Michalisa od strane čopora huligana iz Hrvatske, AEK izlazi na teren i mora igrati protiv ove momčadi?”, objavio je u srijedu AEK na svojim službenim stranicama, očito tražeći izbacivanje Dinama iz evropskih natjecanja.

“Ko nas zapravo tjera da te utakmice igramo dok kaplje krv našeg ubijenog navijača i ostalih teško ozlijeđenih? Kad svi znaju da su oni koji su ovdje došli ubijati sastavni dio organizacije s kojom moramo igrati nogomet? Je li lobiranje Hrvata u kontekstu UEFA-e važnije od ljudskih života koje su ubojice oduzele? I zahtijeva li dobrobit evropskog nogometa da naše igrače tjeramo da igraju nogomet u svojoj jazbini kao da se ništa nije dogodilo?”, nastavlja AEK.

Dinamo pak u svom saopćenju podsjeća da je klub poduzeo s ciljem prevencije nereda i nasilja.

“Želimo jasno naglasiti da su se odgovorne osobe u klubu stavile na raspolaganje predstavnicima AEK-a, UEFA-i te policiji kako bi se cjelokupni događaj rasvijetlio i atmosfera vratila u sportske okvire. Cijelo smo vrijeme vodili aktivnu komunikaciju sa svim uključenim stranama, osim s AEK-om. Predstavnici grčkog kluba od samog su početka opstruirali ikakav pokušaj suradnje, traženja najboljeg rješenja. Demonstrativno su napustili organizacijski sastanak na dan utakmice, otkazali službeni ručak dviju delegacija, odbili bilo kakvu vrstu komunikacije i takvim ponašanjem sebi dodijelili ulogu istražitelja, tužitelja i suca. Takav postupak smatramo u najmanju ruku apsurdnim i opasnim poigravanjem emocijama u ovako delikatnom trenutku”, dodaje se u saopćenju.

“Oštro osuđujemo ovakvu vrstu komunikacije naših sportskih rivala iz Atene pogotovo dok je istraga još u tijeku i gdje iz dana u dan saznajemo nove informacije o nemilom događaju. Naglašavamo, do ovog trenutka još uvijek nije utvrđeno je li počinitelj ovog strašnog zločina hrvatski ili ipak grčki državljanin. Nikome nećemo dati za pravo da se na takav monstruozan način poigrava s imenom Dinamo! Naš klub njeguje principe poštovanja i zdrave komunikacije s našim evropskim protivnicima. Danas se susrećemo sa svime što nije dostojno ponašanja jednog evropskog kluba”, nastavlja Dinamo pozivajući pritom predstavnike AEK-a da se posvete nogometu i smirivanju tenzija.

“Smatramo da naš klub već godinama predstavlja jedan od kamena temeljaca hrvatskog nogometa igrajući europska natjecanja u kontinuitetu, pridonoseći jačanju nacionalnog koeficijenta i pružajući snažan doprinos uspjesima hrvatske nogometne reprezentacije. Vjerujemo da će se Hrvatski nogometni savez kao naša krovna organizacija aktivno uključiti u ovu problematiku i zaštiti interese hrvatskog nogometa”.

Dinamo je pritom naveo sve korake koje je poduzeo uoči gostovanja u Ateni s ciljem prevencije eventualnog nasilja i nereda.

U četvrtak 3. kolovoza, klub je dobio obavijest UEFA-e o zabrani gostovanja gostujućih navijača na utakmicama 3. pretkola UEFA Lige prvaka. Istoga dana klub je na svim svojim kanalima obavijestio navijače i javnost kako neće biti prodaje ulaznica za utakmicu u Ateni. Također ista vijest poslana je svim glavnim hrvatskim medijima koji su prenijeli odluku UEFA-e.

GNK Dinamo je odmah idućeg dana, 4. augusta, uputio pisanu obavijest prema Ravnateljstvu policije u kojem je Ravnateljstvo informirano o vremenu polaska i povratka, brojevima leta, mjestu smještaja i mogućem odlasku navijača.

U istom tom dopisu naglašeno je: „Ovisno o broju okupljenih navijača ne može se isključiti mogućnost sukoba sa drugim navijačkim skupinama koje će u tom vremenu boraviti u Ateni“.

Istoga dana klub je sastavio dokument u kojem smo pokrili sva pitanja vezana uz eventualni dolazak hrvatskih navijača koji su se mogli očekivati u Grčkoj.

“Pitanja su poslana prema predstavnicima AEK-a, a odgovor grčkog kluba nismo dobili. Upit je također poslan i UEFA-i koja je odgovorila da je važno da AEK odgovori na postavljena pitanja”, ističe Dinamo u svom saopćenju, prenosi Hina.