"Rođeni" u problemima

Direktor Veleža podnio ostavku, trener Osim poručio: Imamo dvojicu invalida

Prva utakmica 2. pretkola UEFA Konferencijske lige, Velež – Hamrun Spartans
21.07.2022., stadion Grbavica, Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Prva utakmica 2. pretkola UEFA Konferencijske lige, FK Velez - Hamrun Spartans F.C. Trener Veleza Amar Osim Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Velež je loše krenuo u novu fudbalsku sezonu, kako u domećem prvenstvu, tako i u evropskim takmičenjima

Odgođeni meč drugog kola Premijer lige jučer danas su u Gabeli odigrali i Velež i Igman iz Konjica, a rezultat je na kraju glasio 1:1.

Velež je poveo u 7. minuti golom Haskića, a bod Igmanu donio je Jakupović u 36. minuti.

– Očekivano teška utakmica zbog vremena, a i protivnika koji je došao totalno rasterećen nakon zadnjeg rezultata protiv Sarajeva. Nedostatak u svježini i vjerovatno u snazi, jer su imali dva dana manje za odmor, je kompenziran nedostatkom pritiska i nekom dobrom energijom poslije Sarajeva U prvom poluvremenu realno smo se patili s njima. I oni s nama, ali mi s njima više nego što smo trebali i mislili. Dali smo rano gol, bez obzira na to što on nije bio plod dominacije ili neke dobre igre, ali smo ga dali. Imali smo poslije toga 15 minuta još uvijek problema. Žao mi je što smo primili pogodak kad smo se stabilizovali i u trenucima kad su oni bili manje opasni po naš gol. Na osnovu prvog poluvremena i onoga što su pokazali zaslužili su da daju jedan gol, mogli smo mi dati više, ali nismo – rezimirao je na konfrerenciji za medije Amar Osim, trener Veleža pa nastavio:

– Drugo poluvrijeme uglavnom smo kontrolisali, napadali, ganjali nešto, ubacili ne znam ni ja koliko špiceva, znajuči da nas Igman vjerovatno ne može kazniti jer mu je falilo svježine, igrače su počeli hvatati grčevi. Znali smo da nas ne mogu ugroziti, što bi vjerovatno bio slučaj da su svježi. Nismo uspjeli krunisati nadmoć, pokušali smo preskakati, malo se primaći, malo seljačkije, nismo imali ni sreće. Ostaje nam bod, znajući kakva je liga, gdje svako svakoga može pobijediti, kad znaš da nisi imao previše sreće, mislim na stativu, mislim na prečku, kad znaš da si imao protivnika koji je u jako dobrom psihološkom stanju došao kod nas, a ima igrače koji su osvajali titule u našoj ligi, ne prije 25 godina, nego prije par godina. Nismo zadovoljni, nismo izgubili, bili smo bliži pobjedi. U fudbalu nema “ono na poene”, da ima mi bismo pobijedili. Ostao nam je po bod.

Požalio se Osim i da zbog povreda ima sužen roster, da na klupi ima minimalno opcija…

– S obzirom na to da su se igrači borili i trudili, ja nemam šta zamjeriti. Vjerovatno će se neke stvari koje danas nisu štimale vratiti drugi put. Treba nastaviti raditi i truditi se i očekivati da se to isplati. Pogotovo kad se vrate neki igrači. Ne treba zaboraviti da smo desetkovani već mjesec. Imamo na klupi knap broj igrača, od kojih dva ne mogu ući. Imamo tri golmana na klupi zato što nam fali igrača. Imamo dva igrača koji su invalidi, stoje na klupi, ne mogu igrati, ali su na klupi. Mislim da Ovčinu i Džankovića. Imamo još pet jako, jako bitnih igrača koji su povrijeđeni.

Igrači treniraju ozbiljno, bore se. Danas nije upalilo, upalit će drugi put – zaključio je Osim.

Direktor Šoše podnio ostavku

Vrijedi istaknuti da je Velež nakon utakmice s Igmanom ostao bez direktora jer je ostavku na tu funkciju podnio Džemil Šoše.

Šoše je podnio je ostavku zbog loših rezultata koje na početku ove sezone postiže mostarski klub.

Velež je loše krenuo u novu fudbalsku sezonu, kako u domećem prvenstvu, tako i u evropskim takmičenjima. Nakon jučerašnjeg remija Veleža i Igmana Šoše je odlučio da više ne može obavljati svoju funkciju.

Sada već bivši direktor ostavio je poruku na društvenoj mreži Facebook, a nju prenosimo u cjelosti.

“Dragi Veležovci, poštovani članovi, navijači i prijatelji Rođenih,

Ovim putem želim Vas obavjestiti o svojoj odluci da podnesem ostavku na poziciju direktora FK Velež Mostar. Naime, smatram da je potrebno da neko preuzme odgovornost za evidentnu rezultatsku krizu i određene probleme u samom funkcionisanju našeg kluba, a također smatram da, po prirodi stvari, najveća odgovornost leži upravo na meni kao direktoru FK Velež Mostar. O ovoj svojoj odluci i njenim razlozima obavijestio sam i članove UO FK Velež.

Predstavljalo mi je ogromnu čast i zadovoljstvo kroz proteklih pet godina obavljati ovako odgovornu dužnost u našem voljenom Klubu. O rezultatima svoga rada u našem Veležu ne mogu biti objektivan sudija, ali zato mogu najiskrenije reći da će mi period mog rada u našem Veležu – uprkos svim teškoćama, problemima i teškim odlukama koje je često valjalo donositi – zauvijek ostati duboko u srcu, jer kroz angažman u FK Velež stvorio sam mnoge predivne uspomene koje sigurno ne blijede.

Na tome sam iskreno zahvalan Klubu i svima vama koji ste stajali uz Velež na trnovitom putu koji smo kroz protekli period skupa prelazili. Hvala svima koji su mi bili podrška da istrajem i u periodima kada ni sam nisam vjerovao da imam snage za to. I naravno, velika hvala Veležovoj vjernoj Red Army, sjajnoj navijačkoj grupi koja je uvijek bila tu u trenucima kad je podrška bila najvažnija.

Naravno, moja ostavka na funkciju direktora FK Velež nipošto ne znači da svim svojim srcem i stručnim kapacitetima i dalje ne stojim na raspolaganju našem voljenom Klubu, ali jednostavno smatram da je došao trenutak kad moram priznati i sebi i vama da se trenutno nisam u stanju nositi sa svim problemima, teškoćama i izazovima koje pozicija direktora FK Velež u ovom trenutku predstavlja”, poručio je Šoše.