Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

David Villa

Došlo je vrijeme da kažem zbogom fudbalu: Legendarni napadač ide u penziju

penzija (1)

Bivši napadač mnogih španskih klubova završiće 19-godišnju karijeru, tokom koje je sa nacionalnim timom osvojio Svjetsko prvenstvo 2010. i Evropsko prvenstvo 2008. godine

David Villa (37), najbolji strijelac fudbalske reprezentacije Španije svih vremena najavio je da će završiti igračku karijeru na kraju sezone u Japanu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Bivši napadač mnogih španskih klubova, među kojima je i Barcelona, završiće 19-godišnju karijeru, tokom koje je sa nacionalnim timom osvojio Svjetsko prvenstvo 2010. i Evropsko prvenstvo 2008. godine.

Villa, koji trenutno igra za japanski Vissel Kobe, naglasio je da je o prestanku igranja razmišljao dugo vremena.

“Želim da se povučem iz fudbala, a ne da budem primoran na odlazak u penziju. Iako više neću biti na terenu i dalje ću se baviti fudbalom na druge načine i nastavit ću doprinositi svijetu fudbala“, kazao je sjajni napadač.

Villi je do kraja karijere ostalo još najmanje četiri utakmice, tri u J-ligi i jedna u Kupu cara. U slučaju da se Visse plasira u finale Kupa profesionalno će fudbal prestati igrati nakon finala, koje je zakazano za 1. januar 2020. godine.

Villa je profesionalnu karijeru počeo u Sportingu iz Gijona, a zatim je igrao za Zaragozu, Valenciju, Barcelonu, Atletico Madrid, New York City, Melbourne City isada Vissel Kobe. U dresu reprezentacije Španije odigrao je 98 utakmica i postigao 59 golova, po čemu je rekorder “furije“. Osim uspjeha sa državnim timom ima dva naslova šampiona Španije sa Barcelonom i jedan sa Atletico Madridom. Sa “Barcom“ je osvajao i Ligu šampiona, Superkup Evrope i FIFA svjetsko klupsko prvenstvo.