Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Drulović: Baždarević će odvesti BiH do pobjede protiv Izraela

ljubinko-drulovic

Ljubinko Drulović (46), odnedavno selektor fudbalske „A“ reprezentacije Makedonije došao je na mjesto Boška Đurovskog sa kojim nacionalni tim nije imao očekivane rezultate u kvalifikacijama za EURO 2016.

Drulović je bio dugogodišnji uspješan igrač, nastupajući u najvećim portugalskim timovima Portu i Benfici. Za najboljeg fudbalskog trenera u Srbiji proglašen je 2013. godine, kada je sa „U-19“ reprezentacijom Srbije bio prvak Evrope, pa se Makedonci nadaju da i njihov „A“ državni tim može izvesti na pravi put.

“Rezultati makedonske reprezentacije u prethodnom periodu nisu bili dobri, ali čim sam prihvatio ovaj posao očekujem mnogo više i bolje, jer vjerujem u kvalitet makedonskih reprezentativaca. Znamo da trenutna situacija nije onakva kakva je bila u momentu kada je bilo izvlačenje za ovo Evropsko prvenstvo. Međutim, moramo da do kraja kvalifikacija budemo mnogo bolji jer imamo kvalitet za to. Učinit ćemo sve da makedonska reprezentacija na najbolji mogući način predstavlja svoju zemlju i bude pravi protivnik svim reprezentacijama u ovim kvalifikacijama. Očekujem da ćemo napraviti ekipu koja će biti sposobna da opravda očekivanja i da budemo respektabilna reprezentacija”, rekao je Drulović u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Uvijek za regionalnu ligu

Fudbalski stručnjaci često znaju reći da je za kvalitetnu reprezentaciju važno imati kvalitetnu nacionalnu ligu, s čime se slaže makedonski selektor, koji kaže da se ne treba oslanjati samo na igrače u domaćoj ligi, te da je ujedno i dobro imati fudbalere u reprezentaciji koji igraju u stranim klubovima.

“Mnogi smatraju da kada vam je liga slabija ili nije tog kvaliteta kao ostale lige u zapadnoj Evropi, koje su stvarno na vrhunskom nivou, sigurno imate teškoće da napravite i kvalitetnu reprezentaciju prije svega, jer igrači u domaćoj ligi ne igraju tako kvalitetne utakmice sa intenzitetom kao što se igra u Evropi. Sigurno to je veliki problem. Međutim, to je problem cijelog ovog regiona. Većina makedonskih reprezentativaca igra u inostranstvu, što je u jednu ruku i dobro. I ja sam kao igrač najviše vremena proveo u inostranstvu, nekih 16 godina igrao za dva najveća portugalska kluba, tako da poznavajući taj mentalitet, volim vrhunske profesionalce koji daju sebe sto procentno u svakom treningu. Zato, siguran sam ako vam je liga kvalitetna, mnogo je lakše da napravite kvalitetnu reprezentaciju”, kazao je Drulović.

U posljednje vrijeme, dobar dio bivših fudbalera, ali i regionalni mediji, sve više aktueliziraju ideju o regionalnoj fudbalskoj ligi, smatrajući da se samo tako može vratiti kvalitet, a time i publika na stadionima. I Drulović je istog mišljenja, tj. „odlična ideja koja bi podstakla konkurenciju kod fudbalera i stvorila kvalitet“.

“Uvijek za tu ideju. Regionalna liga donijela bi mnogo veći kvalitet, bila bi važna za mlade igrače zbog veće konkurencije, koja bi izazvala veći kvalitet. Smatram da je problem naših prvenstava konkurencija. Ako imate dobru konkurenciju sigurno imate uslova da napredujete, jer vas jaka konkurencija tjera da budete što bolji. Na taj način bi smo prišli blizu evropskim klubovima koji stvarno imaju jake šampionate i gdje se igra vrhunski fudbal”, istakao je Drulović.

Mišljenja je da talenat kod balkanskih fudbalera nije sporan, već da se treba raditi na stvaranju profesionalnog odnosa kod igrača.

“Svi mi iz zemalja regije smo izuzetno talentovani. Imamo mnogo igrača koji igraju u mnogim evropskim klubovima, tako da talenat nije sporan, ali nama fali mentalitet koji imaju, primjera radi Nijemci, Francuzi, Englezi ili Španci. Oni imaju profesionalni odnos prema fudbalu. Fudbal je ozbiljan posao i morate dati sebe 100 posto na treninzima, utakmicama, ali i van terena. Ako uspijete u tome sigurno imate mnogo više mogućnosti da napravite vrhunsku karijeru. Uzmimo za primjer svjetske najbolje igrače Lionela Messija ili Cristiana Ronalda, koji sebi uvjek daju nove ciljeve. Zato se moramo boriti, braniti svoje neko ime koje smo do tada stvorili. Teško je doći do vrha, ali je vrlo lako pasti, tako da mislim da je najveći problem našeg mentaliteta ovdje”, kaže Drulović.

BiH će se plasirati na EURO 2016

Na pitanje novinara Anadolu Agency, šta misli o šansama fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacionom meču sa Izraelom 12. juna u Zenici, odnosno šansama ekipe selektora Mehmeda Baždarevića da se plasira na EURO 2016, Drulović je odgovorio:

“Najprije, meni je izuzetno drago što je Mehmed Baždarević postao selektor reprezentacije BiH. On je veliko fudbalsko ime, veliki profesionalac i vjerujem da će sa Mešom na čelu bosanska reprezentacija nastaviti da ima dobre rezultate koje je imala do Svjetskog prvenstva u Brazilu. BiH je slabije počela kvalifikacije, možda zasićena dobrim rezultatima, tako da promjena na klupi bh. reprezentacije je važna. Imaju dobre pojedince, imaju dobar tim i po meni imaju velike šanse ako pobjede Izrael da se uključe u borbi za Evropsko prvenstvo. Poželio bi im mnogo sreće, jer u sportu morate uvjek imati bar malo sreće, koja je izuzetno važna. Mislim da će reprezentacija BiH uspjeti da pobjedi Izrael i da se kasnije plasira na EP”.