Roma

Džeko i saigrači te treneri odrekli se četiri mjesečne plate

dzeko roma33

S obzirom na to da Roma zbog pandemije nije odigrala takmičarski meč od 1. marta, kapiten Rome i bh. reprezentacije Edin Džeko i sagrači, te stručni štab odlučili su da se odreknu plate za mart, april, maj i juni

Fudbaleri i treneri Rome odustali su od četiri mjesečne plate kako bi pomogli klubu da prođe kroz krizu izazvanu globalnom pandemijom novog koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

S obzirom na to da Roma zbog pandemije nije odigrala takmičarski meč od 1. marta, kapiten Rome i bh. reprezentacije Edin Džeko i sagrači, te stručni štab odlučili su da se odreknu plate za mart, april, maj i juni.

“Ukoliko se sadašnja sezona nastavi i završi, klub i igrači, te trener Paulo Fonseca i njegov stručni štab dogovorili su plan podsticaja kako bi im se isplatio dio primanja pod uslovom da postignu određene sportske ciljeve“, saopšteno je iz Rome.

Igrači će navodno dobiti tri plate za propuštene mjesece u sljedećoj fiskalnoj godini.

Iz Rome su dodali da su igrači i treneri također dogovorili da plate razliku plata za klupske radnike, koji su obezbijeđeni sistemom socijalne sigurnosti Vlade Italije, čime će im biti osigurano da i dalje primaju pune plate.

Gudio Fienga, izvršni direktor Rome kazao je da je gesta “dokazala da smo zaista svi zajedno u ovome“.

“Edin, svi igrači i Paulo pokazali su da razumiju stav ovog kluba i također im se svima zahvaljujemo na sjajnoj gesti prema zaposlenima u ovom klubu“, dodao je Fienga.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 161.400 ljudi, a potvrđeno je preko 2.345.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 600.000 ljudi.