Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nihada Glamoč

U karanten na Bjelavama jučer smješteno još 11 osoba

bjelave karantin2 (1)

– Od 18. marta na biroe Službe za zapošljavanje prijavile su se 3.222 osobe što znači da je, nažalost, toliko naših sugrađana ostalo bez posla – kazala je

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, broj osoba koje krše mjere samoizolacije u Kantonu Sarajevo je izrazito manji u odnosno na prethodni period.

Kako je na današnjoj pres-konferenciji saopćila komandantica Štaba civilne zaštite KS Nihada Glamoč, u toku jučerašnjeg dana su dvije osobe prekršile ovu mjeru, nakon čega su prinudno smještene u karantin u Studentskom domu na Bjelavama.

– U skladu sa naredbom koje je izdao Federalni štab civilne zaštite, tokom jučerašnjeg dana u karanten na Bjelavama smješteno je 11 osoba koje su stigle u Bosnu i Hercegovinu. Trenutno se u karentenu nalazi 131 osoba. Za dvije osobe je Federalno ministarstvo zdravstva izdalo rješenje o prestanku boravka u karanteni, a riječ je o osobama iz Distrikta Brčko – navela je Glamoč.

Istakla je da postoji negativan trend kada je riječ o porastu broja nezaposlenih u Kantonu.

– Od 18. marta na biroe Službe za zapošljavanje prijavile su se 3.222 osobe što znači da je, nažalost, toliko naših sugrađana ostalo bez posla – kazala je.

Istakla je da će Štab civilne zaštite u narednim danima distribuirati zaštitnu opremu socijalnim i javnim ustanovama, koje su za to iskazale potrebu.

– Dezinfekcija i čišćenje se redovno izvršavaju, a od 25. aprila planirane su aktivnosti proljetnog čišćenja našeg grada, koje će se izvršiti uz obavezno poštovanje svih izdatih naredbi – najavila je Glamoč.