Džeko je posuđen igrač sve dok prvi put u dresu Rome ne kroči na teren

Dzeko

Engleski i italijanski mediji gotovo svaki dan donose nova saznanja o transferu Edina Džeke iz Manchester Citya u Romu. Najnovija vijest je, zapravo, da se radi o posudbi, što je tek djelimično tačno, s obzirom na to da će se naš napadač smatrati posuđenim igračem, sve dok prvi put ne kroči na teren u prijateljskoj ili zvaničnoj utakmici.

Prvim njegovim korakom u jednom susretu, aktivira se klauzula po kojoj Roma Cityu mora platiti 11 miliona eura (prije dolaska Džeke u Rim već platiti četiri miliona), s tim što nije poznato, koji je vremenski period predviđen za isplatu ovog iznosa.

[pull_quote_left]Prema navodima pojedinih medija, ovakvim raspletom situacije bez svog dijela kolača mogao bi ostati i Željezničar, što pak nije istina, s obzirom na to da se fond solidarnosti, po kojem Željo ima 3,5 posto od ukupnog transfera, aktivira onog momenta kada Roma uplati Cityu novac, a to znači od 14. augusta, kada Džeko istrči na teren u susretu protiv aktuelnog prvaka Evropske lige – Seville[/pull_quote_left]

Uz osnovicu od 15 miliona eura, Roma je također dužna, na ime bonusa, isplatiti Cityu dodatnih osam miliona eura i to ukoliko osvoje scuddeto, ukoliko Džeko postigne određen broj pogodaka, ukoliko odigra određen broj utakmica i slično.

Podsjetimo, Džeko je u Rim stigao protekle srijede, kada ga je po slijetanju na Aerodrom dočekalo nekoliko hiljada vatrenih navijača vučice. Dan poslije je obavio ljekarske preglede, te potpisao ugovor. Međutim, prije zvaničnog predstavljanja Roma se morala odreći jednog igrača van Evropske unije, kako bi u italijanskom nogometnom savezu mogli isposlovati radnu dozvolu za našeg igrača, piše Oslobođenje.

Tokom jučerašnjeg dana i to je trebalo biti gotovo, pa će se Džeko vjerovatno već danas priključiti treninzima Rome, a u petak će gotovo sigurno debitovati u prijateljskoj utakmici protiv Seville.

Prema navodima pojedinih medija, ovakvim raspletom situacije bez svog dijela kolača mogao bi ostati i Željezničar, što pak nije istina, s obzirom na to da se fond solidarnosti, po kojem Željo ima 3,5 posto od ukupnog transfera, aktivira onog momenta kada Roma uplati Cityu novac, a to znači od 14. augusta, kada Džeko istrči na teren u susretu protiv aktuelnog prvaka Evropske lige – Seville.