poslije 100 mečeva

Džeko najbolji asistent i treći strijelac u Ligi prvaka

dzeko roma

Edin Džeko, kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i napadač Rome, u tekućoj sezoni Ligi prvaka postigao je pet golova i ima četiri asistencije

Edin Džeko, kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i napadač Rome, najbolji je asistent i treći strijelac poslije 100 ovosezonskih utakmica odigranih u UEFA-inoj Ligi prvaka.

Prema zvaničnoj jutrošnjoj statistici Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), u 100 utakmica postignuto je 286 golova ili 2,86 u prosjeku po susretu, tj. svakih 32 minuta na mečevima publika je vidjela pogodak, javlja Anadolu Agency (AA).

Najviše golova postizano je u periodu od 61. do 75. minuta utakmica – 50, dok ih je najmanje bilo od 31. do 45. – 5. Zanimljivo, u sudijskom vremenu mreže se nisu tresle.

PSG je najefikasnija ekipa s 19 postignutih golova. Najviše udaraca ka golu protivnika uputili su igrači Real Madrida – 131. Fudbaleri Rome s 54 šuta u okvir gola protivnika lideri su u poretku u ovom statističkom parametru. Prvotimci Tottenhama napravili su rekordan broj prekršaja – 111.

Listu strijelaca predvode Lionel Messi (Barcelona) i Robert Lewandowski (Bayern) s po osam golova. Treće mjesto dijel etri fudbalera iz regije Zapadnog Balkana Edin Džeko (Roma/BiH), Dušan Tadić (Ajax/Srbija) i Andrej Kramarić (Hoffenheim/Hrvatska) s po pet pogodaka.

Džeko je najbolji asistent Lige prvaka snčetiri dodavanja prije postizanja golova, kao i Riyad Mahrez (Manchester City) te Carlos Soler (Valencia).

Neymar (PSG) je najviše šutirao u okvir gola rivala, 16 puta. Lewandowski je “zaprijetio” 15 puta, Hakim Ziyech (Ajax) 14, Džeko 13, Messi 11…

Najviše prekršaja napravio je Denzel Dumfreis iz PSG-a, jer je protivnike na nepropisan način zaustavio u 18 situacija na terenu.