Džeko u lovu na Ibrahimovića i Beckhama

edin dzeko

Edin Džeko jedini je bh. nogometaš koji ima dvije osvojene titule u Ligama petice. Dijamant je, podsjetimo, sa Wolfsburgom osvojio naslov prvaka u Bundesligi, a onda je prešao u Premiership, gdje je osvojio novi naslov prvaka.

Zapravo, sa Manchester Cityem je u dva navrata bio prvak Engleske, prije nego će preći u Romu, koja ima visoke ambicije u ovoj sezoni.

Ibrahimović je osvojio Italiju, Španiju i Francusku, a Beckham Englesku, Španiju i Francusku

Ukoliko se te ambicije ostvare i Roma osvoji scudetto, onda će se Edin Džeko naći u malom, ali izabranom društvu igrača koji su osvajali tri Lige petice. To društvo trenutno čine Zlatan Ibrahimović i David Beckham, koji su osvajali titule u tri najače evropske lige.

Ibrahimović je osvojio Italiju, Španiju i Francusku, a Beckham Englesku, Španiju i Francusku.

Dug je spisak igrača koji su osvajali dvije evropske lige, s tim što je većina njih na zalasku karijere, a neki više ni ne igraju, ta razliku od Džeke, koji bi osvajanjem Italije možda napravio i najveći uspjeh, s obzirom na to da su titule u Italiji, Njemačkoj i Engleskoj, vrijednije od one u Francuskoj, koje imaju Ibrahimović i Beckham, prenosi Goal.com.

Zajedno sa Džekom, osvajanjem dva naslova u najjačim ligama Evrope mogu se pohvaliti, između ostalij, još i Luis Figo (Italija – Španija), Xabi Alonso (Njemačka – Španija), Wesley Sneijder (Španija – Italija), Ronaldinho (Španija – Italija), Clarence Seedorf (Španija – Italija), Ronaldo (Engleska – Španija), Mario Balloteli (Engleska – Italija) i Tiago Alcantara (Španija – Njemačka).