Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mladiću iz Rogatice ljekari uspješno prišili šaku koju mu je odsjekao cirkular (FOTO)

radovic-saka2222

Tim ljekara Univerzitetske bolnice u Foči, predvođen docentom prof.dr Dražanom Erićem, po prvi put je uspješno izvršio složenu operaciju replantacije šake 23-godišnjem Aleksandru Radoviću iz Rogatice.

Mladiću je 8. septembra cirkular odsjekao pola šake sa prstima, a ljekari su na vrijeme uspjeli da sašiju krvne sudove, rekonstruišu koštane i mekotkivne strukture i tako mu spase ruku.

Operacija je trajala nekoliko sati.

– Operacija je urađena prije skoro dvije sedmice, pacijent se dobro osjeća, prsti i šaka imaju normalnu cirkulaciju i mladić neće ostati invalid. Ovo je veliki poduhvat za našu ustanovu jer smo pokazali da se i ovako složeni mikrohirurški zahvati mogu raditi i kod nas. Zahvalio bih se cijelom timu bez kojeg ne bih uspio uspješno da izvedem ovako složenu operaciju, rekao je dr Erić.

radovic-saka111

Pored dr Erića, članovi tima su docenti ortoped Maksim Kovačević i anesteziolog Milivoje Dostić, specijalizant oprtopedije dr Ivana Popadić, specijalizant anesteziologije dr Draženka Ikonić, dr Jelena Andnan, instrumentarke Rada Kunarac i Zorana Drakul i anestetičar Nikola Petrović.

Povrijeđeni Aleksandar Radović osjeća se dobro, i uskoro bi trebao da napusti fočansku bolnicu.
– Zahvalio bih se svim ljekarima, i mislim da tek sada znam šta je život i koliko ga treba cijeniti. Bio je dovoljan trenutak nepažnje da mi cirkular odsiječe ruku, i potom je uslijedio dramatičan put do Foče. Bolovi su bili neizdrživi, bio sam slomljen ali mi je beba koja uskoro treba da se rodi dala snagu da izdržim. Bio sam u šoku i polusvjesnom stanju, a nakon operacije vratio se osmjeh na lice, rekao je Radović.