Edin Džeko trenutno drugi u poretku za Zlatnu kopačku

dzeko_aplauz

Edin Džeko, kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, dijeli drugo mjesto u poretku za Zlatnu kopačku, trofej namijenjen najboljem strijelcu nacionalnih šampionata pod okriljem Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), javlja Anadolu Agency (AA).

Sa sedam postignutih golova trenutno prvi strijelac italijanske Serie A sakupio je 14 bodova, kao i Diego Costa (Chelsea/Engleska). Uz rame Džeke i Coste sa po 14 poena su i Moussa Marega (Vitoria Guimaraes/Portugal) te Anthony Modeste (Koln/Njemačka).

Vodeći u trci za Zlatnu kopačku je napadač BATE Borisova Vitali Rodionov sa 14 golova u bjeloruskom prvenstvu, čiji je koeficijent bodova 1,5 po golu, tako da je sakupio 21 poen (u Seriji A, Premier ligi Engleske, Bundesligi Njemačke, Primera ligi Španije i Portugala koeficijent za gol je dva boda).

Osim toga, Džeko se sa dva pogotka za Romu u trijumfu prošlog vikenda nad Napolijem (2:1) probio na drugo mjesto vječne liste strijelca u “ligama petice” kada su u pitanju fudbaleri iz zemalja sa teritorija nekadašnje SFR Jugoslavije. Ukupno do sada je 131 put tresao protivničke mreže u nacionalnim prvenstvima Njemačke, Engleske i Italije, te je iza sebe ostavio Hrvata Davora Šukera (129).

Uvjerljivo najbolji strijelac u “ligama petice” s ovdašnjih prostora je Josip Skoblar (Hrvatska) sa 151 pogotkom u šampionatima Njemačke i Francuske, igrajući za Hannover 96 i Olympique Marseille u periodu od 1966. do 1975. godine.