Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivan Beus, potpredsjednik NS BiH: Olakšice svima koji ulažu u sport

ivan-beus

Predstavnici Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) i direktori klubova Premijer lige BiH održali su danas sastanak na Trebeviću, planini pokraj Sarajeva.

Sastanak je organizovan kako bi se razgovaralo o problemima sa kojima se susreću klubovi kada je riječ o njihovom pravnom statusu sa posebnim naglaskom na statusno, radno i poresko zakonodavstvo, a posebno porezna opterećenja klubova po osnovu ugovora profesionalnih igrača, saopšteno je iz N/FS BiH.

“Činjenica je da se susrećemo sa različitim problemima kada je riječ o ovoj tematici. Danas smo ovdje kako bismo otvorili jednu od najznačajnijih tema, sa željom da zaključke sa sastanka dostavimo organima vlasti i zajedničkim snagama pokušamo pronaći odgovarajuće rješenje za sve fudbalske kolektive, a posebno klubove BH Telecom Premijer lige“, rekao je Jasmin Baković, generalni sekretar N/FS BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalna ocjena direktora premijerligaša je da postoje mnogobrojni problemi, kao što su ”nedostatak normativnih rješenja o organizovanju i transformaciji klubova, da radno zakonodavstvo nije adekvatno sportskim klubovima i ne predviđa prilagođenu primjenu na profesionalni sport, te da poresko zakonodavstvo ne uvažava specifičnosti sporta i sportskih klubova”.

Shodno tome, na sastanku je zaključeno da treba ”upoznati vlasti i javnost sa problemima nogometnih klubova i načinima mogućeg rješavanja tih problema, otvoriti proces dijaloga u okviru N/FS BIH na analizi i definiranju ključnih problema nogometnog sporta u BiH, te pokrenuti širu aktivnost društvenih organizacija i državnih organa, te uspostaviti istinski socijalni dijalog na rješavanju problema organizovanja i rada klubova”.

”Sport je opće dobro i svi oni koji ulažu u sport trebaju imati i određene olakšice i to moraju imati u vidu i svi oni koji odlučuju o sportu“, rekao je Ivan Beus, potpredsjednik N/FS BiH.

Dogovoreno je da bi u roku od mjesec bilo potrebno sačiniti odgovarajuću informaciju o svim na današnjem sastanku spomenutim problemima, a na temelju analize stanja po klubovima, te da se potom sa tim upozna javnost i nadležne vlasti.

Usaglašeno je i da se formira Radna grupa koja će biti zadužena za realizaciju definisanih aktivnosti. Uz predstavnike N/FS BiH u Radnu grupu izabrani su i funkcioneri Željezničara, Širokog Brijega, Sarajeva, Zrinjskog, te Rednika, piše Anadolu Agency.