Odbijen zahtjev da se broji 2.000 glasova pristiglih poštom

cik-bih-2

Članovi Centralne izborne komisije BiH (CIK) tvrde kako je zahtjev da se prebroji 2.000 glasačkih listića pristiglih poštom nakon lokalnih izbora u BiH odbijen poštivanjem Pravilnika o radu CIK-a, javlja Anadolu Agency (AA).

CIK je na sinoć održanoj sjednici u Sarajevu s četiri glasa protiv i tri za, odbio zahtjev članice Irene Hadžiabdić da se 2.000 glasova pristiglih poštom nakon 4. oktobra, kada ističe rok, ali s poštanskim žigom do 2. oktobra, dana glasanja, broji u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu.

Na pitanje novinara da prokomentarišu takvu odluku, u početku niko od članova CIK-a nije se htio obratiti medijima.

Član Branko Petrić rekao je kratko da “CIK donosi odluke u skladu sa zakonom i Pravilnikom o radu”.

Član CIK-a Vlado Rogić rekao je da je “cijeli postupak proveden u skladu s Pravilnikom”. On je pojasnio kako su sporni glasački listići poslani do 2. oktobra, ali nisu stigli do 4. oktobra, kada je bio rok.

Rekao je kako je lično tražio na sjednici CIK-a u aprilu ove godine da rok bude sedam dana, a zatim i pet, kako bi svi listići iz svih krajeva svijeta mogli stići u BiH na vrijeme, što je odbijeno.

“Tražio sam da isti tretman bude za one koji glasaju u zemlji BiH i recimo na Fidžiju. Prijedlog nije prošao, pa sam skratio na pet dana, pa ni taj prijedlog nije prošao. Rok od dva dana smo utvrdili Pravilnikom gdje stoji da svi glasovi koji dođu iza ta dva dana, neće biti prebrojani. Nemoguće je zaključkom sinoćnjim promijeniti Pravilnik”, naglasio je Rogić.

Predsjednik CIK-a Ahmed Šantić rekao je kako je CIK 28. augusta donio odluku o potvrđivanju kompletnih spiskova za glasanje, uključujući i poštu. Prema njegovim riječima, za distribuciju listića iz inostranstva u BiH rok je bio 35 dana.

“Od 30. augusta počela je priprema listića za distribuciju, 35 dana je bilo, smatrali smo da je to rok koji je sasvim prikladan da listići odu i vrate se. To je i problem pošte, to smo željeli staviti u brojanje, ali su se kolege striktno držale Pravilnika i zakonske norme. Mislim da nam je svima bila namjera da što više ljudi glasa”, rekao je Šantić.

Incijatorka prijedloga Hadžiabdić rekla je kako poštuje zaključke CIK-a, ali da smatra kako je uloga CIK-a “omogućavanje prava glasanja, a ne onemogućavanje”.

“Ranijih izbora, kad smo čekali dva dana, imali smo situaciju da su stizale pošiljke, ali veoma rano. Ove godine smo imali veliki interes inostranstva što je izazvalo kašnjenja u slanju. Odluka je takva kakva jeste i donijeta je većinom glasova”, rekla je Hadžiabdić.

CIK je danas utvrdio rezultate lokalnih izbora provedenih u BiH 2. oktobra ove godine.

Iz te odluke izuzet je Stolac gdje će rezultati biti utvrđeni dopunskom odlukom nakon što CIK donese odluku o poništenju izbora i ponovi izbore u toj općinskoj jedinici.

Prema riječima predsjednika CIK-a, utvrđeni rezultati lokalnih izbora u BiH od 14 sati dostupni su na službenoj stranici CIK-a.

Šantić je podsjetio kako nakon danas, počinje teći rok od tri dana u okviru kojeg politički subjekti mogu zatražiti ponovno brojanje glasova ili poništavanje rezultata izbora na pojedinim biračkim mjestima ili izbornim jedinicama (općinama), o čemu će naknadno odlučiti CIK.

“Nakon ovoga, postoji mogućnost politčkih subjekata i nezavisnih kandidata, gradskih komisija da u roku od tri dana podnesu zahtjev za ponovno prebrojavanje listića. Postoji mogućnost prigovora i na testove tačnosti ako subjekti smatraju da ih ima”, rekao je Šantić.

Prema njegovim riječima, ukoliko CIK odbije zahtjev za ponovno brojanje glasova, politički subjekt može se žaliti Sudu BiH. Nakon isteka trodnevnog roka za zahtjeve za ponovno brojanje, CIK će objaviti konačne odnosno potpune rezultate lokalnih izbora u BiH.

“Što se tiče rezultata, prvi put u BiH 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta imali smo rezultate sa preko 95 redovnih biračkih mjesta, to je činjenica. Naši članovi svojim sredstvima su napravili aplikaciju kojom je sve ovo postignuto, i na tome im čestitam”, istakao je Šantić.

Kada je riječ o nevažećim listićima, za nivo načelnika na nivou BiH taj broj iznosi 5,98 posto što je oko 104.107 glasova, rekao je Šantić.