izbori u "ns hnž"

Rutinski obavljen posao u Mostaru, Velež ostao bez ijedne bitne pozicije

Podjećamo, prije dolaska Elvedina Begića na čelo Saveza, u Izvršnom odboru NSBiH svake dvije godine rotirali su se hrvatski i bošnjački predstavnik iz “NS HNŽ”, kao i iz FS SBK

Skupština “Nogometnog saveza Hercegovačko-neretvanske županije” obavila je nogometne izbore. Kako se i očekivalo, i što je bio slučaj u dva navrata do sada tokom osmogodišnje vladavine Elvedina Begića, kada je kandidat za Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH u pitanju, nije bilo nikakve dileme, Ivan Beus će i naredne četiri godine predstavljati “NS HNŽ” u krovnom Savezu.

Velež je imao svog kandidata. Direktor mostarskog kluba Džemil Šoše, kojeg je Velež kandidovao za Izvršni odbor NSFBiH, izgubio je od Samira Ćemalovića, novog/starog člana Izvršnog odbora Nogometnog saveza Federacije BiH. Šoše je na kraju izabran u Izvršni odbor NS HNŽ.

Izbori u “Nogometnom savezu HNŽ” bili su samo puka formalnost, bilo je pitanje samo koga će od Bošnjaka hrvatski članovi Skupštine izabrati za Izvršni odbor Federalnog saveza. Naime, tokom vladavine Elvedina Begića Nogometnim savezom BiH, NS HNŽ u IO redovno šalje Beusa, i ne postoji bilo kakva realnu mogućnost da prmjerice Velež ima svog predstavnika u Izvršnom odboru NSBiH.

Podsjećamo, prije dolaska Elvedina Begića na čelo Saveza, u Izvršnom odboru NSBiH svake dvije godine rotirali su se hrvatski i bošnjački predstavnik iz “NS HNŽ”, kao i iz FS SBK. Tako da kada je iz SBK Hrvat u IO, iz HNK je Bošnjak. No, toga više nema. Nakon dolaska Elvedina Begića u Savez, trgovalo se s “FS SBK”, i “NS HNŽ”. Također, 2016. godine Beusova grupacija se odrekla mjesta predsjednika Nogometnog saveza BiH u korist Begića.

Tako će Beus provesti 12 godina bez prekida u “nogometnoj vladi” bh. fudbala. Za razliku od Zrinjskog, Velež zadugo neće moći imati svog predstavnika u Izvršnom odboru NSBiH, ali ni u NS FBiH. Osim ako se “vlasnici” NS HNŽ ne smiluju pa izaberu kandidata Veleža u Izvršni odbor Federalnog saveza. Za sada, od toga nema ništa.

Izborom Beusa, sada je izvjesno, zaokružen je “treći entitet” u NSBiH, koji je na prijedlog potpisan od strane prvog čovjeka NSBiH Elvedina Begića, usvojila Generalna skupština NSBiH na sjednici 25. avdgusta 2020. godine. Četiri “županijska saveza” u Izvršnom odboru tako će ostati popunjena isključivo hrvatskim članovima. Podsjećamo, 25. avgusta 2020, prije nego su Hrvati u Skupštini digli ruku za dodjelu počasne titule Elvedinu Begiću i njegovo “uhljebljenje” u NSBiH na još minimum osam godina, bošnjački su delegati podigli ruku da četiri “županijska saveza” dobiju mogućnost potpune blokade donošenja odluka u Izvršnom odboru NSBiH.