Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slučaj “Profit”

Advokat Smiljke Jusufranić: Moja branjenica u ovom periodu bila je domaćica

Istraga u slučaju “Profit” traje 12 godina, njome je obuhvaćeno osamnaest osoba. Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, u srijedu, njih 14 je SIPA privela, a jutros je za njih 11 Tužilaštvo KS zatražilo mjere pritvora

Ročište o određivanju pritvora za osumnjičene u slučaju “Profit” još uvijek traje. Tužilaštvo je prijedlog mjera za 11 osoba iz ovog slučaja obrazložilo na oko 130 strana. Traže mjeru pritvora zbog sumnje da bi osumnjičeni mogli utjecati na svjedoke, sakriti dokaze ili pobjeći.

Ovakave tvrdnje odbrana osumnjičenih oštro odbacuje, poručujući da se istraga u slučaju vodi više od 12 godina, te da su osumnjičeni, koji su znali za istragu sva ta djela mogla počiniti, ukoliko su imali namjeru, javlja N1.

“Sramno je da se nakon 12 godina traži pritvor”, poručila je jedna od advokatica odbrane Senka Nožica. Te dodala da je simptomatično da su privođenja u ovom slučaju sprovedena na dan borbe protiv korupcije.

U uvodnim riječima nadležni tužilac naveo je višemilionske iznose za koje sumnjaju da su osumnjičeni protivpravno stekli. Sumnja se da je najveći iznos stekla porodica Jusufranić, oko 6,5 miliona KM, a da je prvoosumnjičena Smiljka Jusufranić, žena pokojnog Ibrahima Jusufranića organizator ove grupe.

Advokat odbrane Muhidin Kapo odbacuje ove navode.

“Moja branjenica u ovom periodu bila je domaćica, nije bila zaposlena”, kaže Kapo, te dodaje da kao nezaposlena nije mogla zloupotrijebiti službeni položaj, jer ga nije ni imala.

“Ni na jednom dokumentu se ne nalazi potpis Smiljke Jusufranić”, zaključuje Kapo.

Istraga u slučaju “Profit” traje 12 godina, njome je obuhvaćeno osamnaest osoba. Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, u srijedu, njih 14 je SIPA privela, a jutros je za njih 11 Tužilaštvo KS zatražilo mjere pritvora.

Odluka Suda KS o zahtjevu Tužilaštva bi trebala biti poznata do ujutro u 09:00 sati.