Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Barcelona jetru za bolesnog Abidala kupila na crnom tržištu?

abidal

Veliki skandal potresa Barcelonu. El Confidencial je objavio da je Barcelona jetru za teško bolesnog Erica Abidala prije šest godina kupila na crnom tržištu. Istu vijest kasnije su prenijeli svi španski mediji, a El Confidencial se pozvao na informacije do kojih je došla španska policija.

Policija je navodno presrela najmanje četiri telefonska poziva koja je vodio bivši predsjednik kluba Sandro Rosell s nepoznatom osobom.

U tim se razgovorima spominje kako je jetra za Abidala, tadašnjeg igrača Barce kojem je otkriven tumor 2011. godine, nabavljena ilegalnim putem.

Barcelona je, naravno, porekla sve optužbe te je objavila službeno saopštenje u kojem je demantirala sve napise vezane za krivnju njenog bivšeg prvog čovjeka.

”Držimo da su sve informacije objavljene danas u nekim medijima vezane za transplantaciju našeg bivšeg igrača Erica Abidala lažne i neistinite. Nogometni klub Barcelona kategorički osporava bilo kakve nepravilnosti u tom slučaju, a isto su već napravili Eric Abidal i bolnica Clinic de Barcelona u kojem je obavljen zahvat 2012. Smatramo da je na ovaj način učinjena velika šteta ugledu Erica Abidala, zatim svima onima koji su bili uključeni u ovaj slučaj i našem bivšem predsjedniku Rosellu”, stoji u saopštenju Barcelone.

Službena priča glasila je kako je Abidalu rođak donirao jetru. Nakon što je transplantacija bila uspješno odrađena, Abidal se nakon 13 mjeseci vratio na teren i zahvalio je rođaku rekavši da bez njega ne bi bio tu.

Abidal je na Nou Campu igrao od 2007. do 2013. godine te je osvojio četiri naslova prvaka i dvije Lige prvaka. Ali 2011. godine dijagnosticiran mu je tumor na jetri zbog čega je morao ići na operaciju, a njegova borba ujedinila je nogometne navijače širom svijeta.

Godinu dana kasnije, Abidalova situacija se zakomplicirala pa je morao ići na transplantaciju jetre i oporavio se te je 2013. godine prešao u Monaco. Sljedeće sezone otišao je u Olympiakos, ali je nakon samo pet mjeseci raskinuo ugovor i završio igračku karijeru. S reprezentacijom Francuske osvojio je srebro na SP-u u Njemačkoj 2006.

Abidal je od odlaska iz Barcelone zadržao kontakt s klubom, a po završetku karijere radio je u Barcinoj fondaciji. Ali klub mu je sad odlučio ponuditi novi, puno važniji posao. Tako će Abidal od 18. jula biti novi sportski direktor kluba te će tako zamijeniti Pepa Segura.