Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bojkot

Engleski klubovi zatvaraju na tri dana profile na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Britain Soccer Premier League
Manchester United's Bruno Fernandes celebrates with teammates after scoring his side's opening goal from the penalty spot during the English Premier League soccer match between Leicester City and Manchester United at the King Power Stadium, in Leicester, England, Sunday, July 26, 2020. (Oli Scarff/Pool via AP)

Cilj trodnevnog bojkota je slanje poruke rukovodstvima društvenih mreža da moraju učiniti više napora u suzbijanju mržnje na internet platformama

Engleski fudbalski klubovi najavili su privremeni bojkot društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram i na taj način protestiraju zbog sve intenzivnijih cyber zloupotreba i diskriminatorne retorike na tim mrežama, javlja Anadolu Agency (AA).

Fudbalska federacija Engleske saopćila je da će fudbalski klubovi u toj zemlji zatvoriti svoje službene profile na Facebooku, Twitteru i Instagramu u periodu od 15 sati 30. aprila do 23.59 sati 3. maja.

U saopćenju se navodi da će u bojkotu učestvovati klubovi iz elitne Premier lige, ali i svi klubovi iz nižerangiranih takmičenja.

Većina engleskih klubova već su potvrdili podršku bojkotu čiji cilj je slanje poruke rukovodstvima društvenih mreža da moraju učiniti više napora u suzbijanju mržnje na Internet platformama.

Fudbalska javnost Engleske je u februaru objavila otvoreno pismo u kojem su pozvali rukovodstva društvenih mreža da bolje filtriraju agresivne sadržaje, brže uklanjaju i blokiraju neprimjerene sadržaje i pooštre proces provjera pri prijavljivanju novih korisnika.