Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Englezi i “kokuzi”: Završen je nogometni prelazni rok

prelazni rok2

Završen je ljetni prelazni rok za nogometaše. Ponovo su srušeni mnogi rekordi, a cijene nogometaša dovedene su do apsurdnih visina.

Ako za primjer uzmemo da transfer Pedra Rodrigueza iz Barce u Chelsea nije ušao ni u Top 20 najvećih, sve vam je jasno.

Kako se i očekivalo, još jednom su Englezi bili daleko ispred svih po potrošnji. I još jednom su oborili vlastiti rekord.

Dvadeset klubova Premiershipa je, prema podacima Deloittea, na dovođenje igrača potrošilo ukupno 870 miliona funti (1,178 milijardi eura), čime su nadmašili prošlogodišnji rekord od 835 miliona funti.

prelazni rok

Foto: Index.hr

Rekord je srušen posljednjeg dana prelaznog roka kada je Manchester United doveo Anthonyja Martiala iz Monaca za senzacionalnih 50 miliona eura. U samo posljednje četiri godine ljetna potrošnja engleskih klubova se udvostručila.

Nakon Engleza najviše su trošili Italijani (550 miliona eura). Italijani su završili na drugom mjestu samo zahvaljujući činjenici da je u posljednji čas propao transfer Davida de Gee iz Manchester Uniteda u Real Madrid. Tako su Španci ostali na trećem mjestu, s potrošnjom u ljetnom prijelaznom roku od 540 miliona eura.

Njemački klubovi potrošili su oko 400 miliona eura, dok su Francuzi ostali na petom mjestu s potrošenih oko 300 miliona eura. Potrošnja Francuza bila bi daleko manje da nije bogatih vlasnika PSG-a. Samo su Parižani u tih 300 miliona eura učestvovali sa više od jedne trećine potrošenih novaca na transfere – 116 miliona eura.

prelazni rok1