Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Eto'o podsjeća na zaboravljene žrtve Boko Harama

8c7daccf7cab884bb4303284f18f7ce5

Kamerunski fudbaler Samuel Eto'o pokrenuo je akciju u kojoj želi podsjetiti na mnogobrojne žrtve terorističke organizacije Boko Haram u zapadnoj Africi, ali im istovremeno i pomoći.

[yuzo_related]

Kroz svoju fondaciju, koju je osnovao 2006. godine, Eto'o je pokrenuo niz aktivnosti kako bi podsjetio svijet na stradanja nedužnih u sjeveroistočnoj Nigeriji, sjeverozapadnom Kamerunu, Nigeru i Čadu, gdje je Bokom Haram najaktivniji.

Tako je pokrenuo inicijativu Yelow Whistle Ball (Žuta pištaljka lopta). Ideja koja se krije iza žute pištaljka je da se stvori simbol žrtava Boko Harama.

Žuta zvijezda je uzeta iz kamerunske zastave, dok je pištaljka metafora za stanovništvo u pogođenim područjima koje se uglavnom bavi stočarstvom pa im je pištaljka dio svakodnevnog života.

Eto'o koji trenutno igra za turski Antalyaspor na svoju bogatu karijeru, tokom koje je osvojio mnogo toga i igrao za klubove poput Intera, Barcelone, Evertona, Chelsea, gleda kao na dobru platformu da se njegov glas o stradanjima Afrikanaca daleko čuje.

“Ono što želimo je da ljudi postanu osjetljiviji i svjesniji problema koji imamo u zapadnoj Africi. Činjenica je da se danas o tome, nažalost, malo govori. Mi pokušavamo da govorimo o tome kako bi na bilo koji način taj problem bio primječen. Ova kriza ne utiče samo na moj Kamerun, nego na cijelu regiju i mnoge druge zemlje širom svijeta. Činjenica je da je to ogroman problem, o kojem se ne govori puno, a izazvao je veliku bol i štetu”, kaže Eto'o za britanske medije.

Fondacija kamerunskog fudbalera zajedno sa Oxfam-om i UNHCR-om bila je domaćin prve manifestacije Yelow Whistle Ball koja je održana u Londonu. Mnogi od Eto'ovih prijatelja iz svijeta fudbala bili su tamo. Došli su Deco, Louis Saha, Habib Beye i Benoit Assou-Ekotto, a sakupljeno je desetine hiljada funti na aukciji raznih predmeta i aktvinosti, među kojima je bila i trening sa Eto'om, piše Anadolu Agency.

Nova će biti podijeljen izbjegličkim kampovima u Nigeriji i Kamerunu i nevladinim organizacijama koje na terenu pomažu raseljenima. Prema podacima UNHCR-a oko dva miliona Nigerijaca je raseljeno, a 170.000 ih je izbjeglo u susjedne zemlje.