Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda Parlamenta FBiH nije prihvatio izvještaj VSTV-a

milan tegeltija

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije danas prihvatio izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2014. godinu.

Dopredsjedavajući Doma Jasenko Tufekčić rekao je predsjedniku tog vijeća Milanu Tegeltiji da je neprihvatanje izvještaja odraz nezadovoljstva građana, čije interese zastupaju delegati u Parlamentu, radom pravosuđa. Ujedno je to dobronamjerna poruka, kazao je Tufekčić, pozivajući se na zalaganje parlamentaraca za reforme.

Za razliku od ovog izvještaja,većina delegata prihvatila je izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH također za prošlu godinu. Uz to je odobrena inicijativa delegatkinje Segmedine Srne- Bajramović da Dom naroda u prvom kvartalu iduće godine održi tematsku sjednicu o stanju ljudskih prava u Federaciji s posebnim akcentom na prava porodilja.

Na sjednici su delegati većinom glasova odobrili zaduženja Federacije od 24 miliona eura i 48 miliona dolara za projekte na koridoru 5-C, i to po osnovu Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj.

Upoznati su također o informaciji o izboru strateškog partnera za finansiranje i izgradnju terrmoelektrane Banovići, Blok 1-350 MW od 27. augusta do 12. oktobra 2015.

Sjednica je popodne prekinuta zbog obaveza nekih delegata u kantonalnim skupštinama, a nastavak najavljen za 19. novembar.