Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Euro 2016: Stara dama i Redsi sa najviše igrača u Francuskoj

juventus

Juventus i Liverpool su klubovi koji će imati najviše svojih igrača na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. Oba ova kluba imaju 12 reprezentativaca koji će predstavljati svoju zemlju na Euro 2016, javlja Anadolu Agency (AA).

Na listi klubova sa najviše igrača na EP slijede ih Tottenham Hotspur sa 11, Manchester United sa deset, te Fenerbahce, Bayern Minhen i Barcelona sa po devet igrača.

Zanimljivo najviše reprezentativaca dolazi iz Engleske, njih čak 139 od 552 fudbalera koji su prijavljeni za Evropsko prvenstvo. Još zanimljiviji je podatak da nisu svi iz Premier lige, nego da od 139 reprezentativaca, 36 igra u engleskim klubovima iz nižih rangova takmičenja. Nakon engleskih liga najviše svojih igrača u Francuskoj imaće njemačka prva i druga Bundesliga, njih 65, dok iz italijanske Serije “A“ i Serije „B“ dolazi 56.

Engleska je definitivno fudbalska nacija, što pokazuju i statistički podaci. Naime, Englezi jedini na Evropsko prvenstvo dolaze sa reprezentacijom u kojoj nema niti jednog internacionalca. Svi izabranici selektora Roya Hodgsona igraju u svojoj domovini. Najbliža im je Rusija koja ima 22 domaća i samo jednog “stranog“ igrača u svom nacionalnom timu.

Evropsko prvenstvo u Francuskoj će se održati od 10. juna do 10. jula, a po prvi put u istoriji nastupit će 24 reprezentacije. Naslov šampiona Evrope osvojen 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini branit će Španija.