Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Basnoslovna cifra

Evo koliko je Dinamo zaradio u Evropi ove sezone

hajrovic-gojak

Odličnom europskom sezonom porasla je i vrijednost samih igrača

Odličnim nastupom u Europi ove sezone Dinamo je dobro napunio svoju blagajnu, a dodatno je porasla i vrijednost samih igrača.

Za učestvovanje u kvalifikacijama Lige prvaka Dinamu će pripasti pet miliona eura, a u Europskoj ligi više od osam miliona eura.

“Modri” su za plasman u jednu od grupa dobili 2.9 miliona eura. Za svaku od četiri pobjede u grupi zaradili su po 570.000 eura, a za svaki od dva remija po 190.000 eura.

Za osvajanje prvog mjesta u grupi Dinamo je dobio još milion eura bonusa, a pola miliona eura za nastup u 16-ini finala.

Plasman u osminu finala donio je u klupsku blagajnu dodatnih 1.1 miliona eura.

Modri su tako europsku priču zaključili zaradivši oko 14 milijuna eura.

UEFA će ove sezone klubovima koji su učestvovali u Ligi prvaka, Europskoj ligi i Superkupu podijeliti čak 2.55 milijarde eura. Od tog ‘kolača’ klubovima iz Lige prvaka dijelit će se 2.04 milijarde eura, a klubovima iz Europske lige 510 miliona eura.

Odličnom europskom sezonom porasla je i vrijednost samih igrača. Zanimljivo, vrijednost igrača Dinama je porasla za 22 miliona eura nakon pobjede protiv Benfice. Prije utakmice ‘modri’ su vrijedili 50 miliona eura, a danas 72 miliona.

Najskuplji je Dani Olmo, 15 miliona eura i mladi Španjolac je jedini igrač ‘teži’ od 10 miliona eura. Kapiten Arijan Ademi je procijenjen na 6 miliona eura, Francuz Kevin Theophile-Catherine na pet, BiH reprezentativac Amer Gojak na 4.5 miliona eura, a Mislav Oršić na 3.5 miliona eura.

Novi hrvatski reprezentativac Bruno Petković procijenjen je na tri miliona eura, baš kao i Izet Hajrović i Mario Gavranović.

ZARADE U EUROPSKOJ LIGI Ulazak u grupu – 2,92 miliona eura Pobjeda u grupi – 570.000 Bod u grupi – 190.000 Pobjednik grupe – milion Plasman u šesnaestinu finala – 500.000 Plasman u osminu finala – 1,1 mil. Plasman u četvrtfinale – 1,5 mil. Plasman u polufinale – 2,4 mil. Plasman u finale – 4,5 mil. Osvajanje Europske lige – 8,5 mil.