Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nema dileme

Evo šta kažu pravila igre o nevjerovatnom potezu golmana Chelseaja

kepa sarri

Kepa je pred cijelim svijetom srušio trenerov autoritet, ali i napravio nešto nezabilježeno – odbio napustiti teren kada je vidio svoj broj na semaforu četvrtog suca

Šokirao je svijet postupkom na isteku produžetaka finala engleskog Liga kupa. Kepa Arrizabalaga, golman Chelseaja, na samom kraju utakmice protiv Manchester Cityja i pri rezultatu 0:0, odbio je zamjenu kako bi umjesto njega ušao Willy Caballero, specijalist za penale.

To je potpuno izludilo trenera Chelseaja Maurizija Sarrija. Činjenica da je nakon toga City slavio na penale, samo otežava Kepinu poziciju.

Kepa je pred cijelim svijetom srušio trenerov autoritet, ali i napravio nešto nezabilježeno – odbio napustiti teren kada je vidio svoj broj na semaforu četvrtog suca.

Poput svog trenera, kojeg je doveo do ludila, pri čemu je Sarri bacao stvari po klupi i bijesan otrčao u tunel Wembleyja, Kepa nakon blamaže prodaje priču da je sve bio tek “nesporazum”.

Naravno, to niko ne vjeruje, a Kepin potez je i dan nakon što ga je povukao top tema.

Mnogi se pitaju šta o ovakvoj situaciji kažu nogometna pravila i je li sudac Jonathan Moss pravilno postupio kada se nije umiješao u ovu neugodnu i bizarnu situaciju?

Kepa jeste napravio nekorektan i raritetan potez, ali on nije protivan pravilima nogometne igre.

Ona kažu da “ako trener zatraži izmjenu, a igrač koji treba izaći odbije to napraviti, sudac nastavlja igru i nadoknađuje vrijeme izgubljeno u navedenoj situaciji.”

Igrač dakle nije obavezan napustiti teren nakon što četvrti sudac digne mali semafor s brojevima igrača čija se zamjena najavljuje. Osim toga, pravila ne predviđaju ikakve sankcije ako igrač odbije zamjenu. Sudac je dakle u ovom slučaju sve napravio po pravilima.

Iako je ovom prilikom počeo postupak izmjene igrača (koji starta prijavom zamjene četvrtom sudiji), ona se ne smatra izvršenom, jer to se događa tek kada zamijenjeni igrač napusti igru, a zamjenski uđe u teren. Kepa nije napustio teren, kao što ni Caballero nije ušao u igru.