Evropa danas bira najboljeg: Messi, Ronaldo ili Suarez?

messi ronaldo suarez

Evropa danas bira najboljeg fudbalera u prošloj sezoni. Cristiano Ronaldo, Lionel Messi ili Luis Suarez – odlučit će 54 člana UEFA žirija glasanjem uživo danas, nakon žrijeba grupa Lige prvaka, u glamuroznom ambijentu sale “Grimaldi Forum” u Monacu.

Po prvi put bi jedan igrač drugi put mogao osvojiti prestižni trofej “UEFA Best Player in Europe”. Novu krunu “evropskog fudbalskog kralja” mogao bi ponijeti prošlogodišnji pobjednik Ronaldo, ili Messi, prvi osvajač reprezentativnog priznanja koji se od 2011. godine dodjeljuje na inicijativu Michela Platinija, predsjednika UEFA-e.

Ronaldo je jedini igrač koji je u svih pet dosadašnjih izbora svaki put stizao da finalnog kruga, odnosno bio među trojicom najboljih koji su konkurisali za trofej. Suarez je prvi put među “veličanstvenim”, dok je Messi u najelitnijem društvu igrača koji nastupaju na Starom kontinentu po četvrti put.

Ko je najbolji ?

Messi je u minuloj takmičarskoj godini odigrao jednu od svojih najboljih sezona oborivši i nekolicinu rekorda. Bio je centralna figura Barcelone sa kojom je osvojio Ligu prvaka, špansku Primeru i Kup. Postao je najbolji strijelac svih vremena Lige prvaka sa 78 golova, jednim više od Ronalda. Vlasnik je rekorda i s najviše postignutih hat-trickova za neki od španskih klubova. Oborio je rekord i Termo Zarra, te sa 251 golom postao najbolji strijelac “katalonskog diva” svih vremena.

U prošloj sezoni ukupno je postigao 58 golova u svim takmičenjima. Sa deset pogodaka bio je prvi strijelac Lige prvaka zajedno sa Ronaldom iz Real Madrida i klupskim saigračem Neymarom. Messi je bio i prvi asistent najkvalitetnijeg klupskog takmičenja Evrope sa šest asistencija i na taj način okitio se lentom najkorisnijeg fudbalera Lige prvaka u prošloj sezoni.

Gledajući klupske trofeje Ronaldo i Real nisu zadovoljili ukuse svojih pristalica. Osvojili su “samo UEFA Super kup i Svjetsko klupsko prvenstvo, a “kratkih rukava” ostali su u Ligi prvaka i domaćem šampionatu. Portugalac je bio top strijelac Primere lige u sezoni 2014/15. sa 48 postignutih golova. U svim takmičenjima ukupno dao je 61 gol, najviše u karijeri u jednoj sezoni u kojoj je na drugom mjestu liste strijelaca Reala prestigao Alfreda Di Stefana. Prvi put je dao pet golova u jednoj utakmici u pobjedi Reala nad Granadom, 5. aprila ove godine, rezultatom 9:1. Postao je vlasnikom i nova tri hat-tricka protiv Espanola i Getafea u dresu Reala, te igrajući za nacionalni tim Portugala u meču protiv Armenije.

Treći koji bi večeras mogao podići prestižni UEFA trofej, Luis Suarez, činio je ubojiti napadački trio Barce sa Neymarom i Messijem koji je postigao čak 122 gola u svim takmičenjima. U 68. minutu finala Lige prvaka 6. juna ove godine na Olimpijskom stadionu u Berlinu bio je strijelac drugog gola za Katalonce za 2:1, što je po mnogima odlučilo pobjednika u duelu sa Juventusom. Podsjetimo, krajnji rezultat glasio je 3:1 u korist Barcelone.

Bilo 35 nominovanih

Ove sezone je 35 igrača bilo nominovano za najboljeg igrača u Evropi. Uz Messija, Ronalda i Suareza u TOP 10 ranije su ušli, ali do finalnog kruga glasanja nisu uspjeli doći Gianluigi Buffon (Italija – Juventus), Neymar (Brazil – Barcelona), Eden Hazard (Belgija – Chelsea), Andrea Pirlo (Italija – Juventus/New York City FC), Arturo Vidal (Čile – Juventus / Bayern), Carlos Tevez (Argentina – Juventus / Boca Juniors), Paul Pogba (Francuska – Juventus).

U prvom krugu ovogodišnjeg glasanja glasove članova žirija dobili su i Arjen Robben (Holandija – Bayern), Manuel Neuer (Njemačka – Bayern), Carlos Bacca (Kolumbija – Sevilla / Milan), Andres Iniesta (Španija – Barcelona), Alvaro Morata (Španija – Juventus), Thomas Müller (Njemačka – Bayern), Kevin De Bruyne (Belgija – Wolfsburg), Zlatan Ibrahimović (Švedska – Paris Saint-Germain), Gareth Bale (Vels – Real Madrid), Andre-Pierre Gignac (Francuka – Olympique Marseille / Tigres UNAL), Robert Lewandowski (Poljska – Bayern), Ivan Rakitić (Hrvatska – Barcelona), Jerome Boateng (Njemačka – Bayern), Xavi Hernandez (Španija – Barcelona / Al-Sadd SC), Jackson Martinez (Kolumbija – Porto / Atletico Madrid), Javier Mascherano (Argentina – Barcelona), Alexis Sanchez (Čile – Arsenal), Giorgio Chiellini (Italija – Juventus), Roberto Firmino (Brazil – TSG Hoffenheim / Liverpool), Nemanja Matić (Srbija – Chelsea), Arkadiusz Milik (Poljska – Ajax), Nicolas Otamendi (Argentina – Valencia), Sergio Ramos (Španija – Real Madrid), Marc-Andre ter Stegen (Njemačka – Barcelona) i Arda Turan (Turska – Atletico Madrid / Barcelona).

Manifestacija Izbora najboljeg fudbalera i fudbalerke u Evropi za sezonu 2014/15. u organizaciji UEFA i Europa Sport Media (ESM), kao i žrijeb grupne faze Lige prvaka održat će se danas u sali “Grimaldi Forum” u Monte Carlu (Monaco) sa početkom u 17:45 sati, uz direktan TV prijenos za područje Bosne i Hercegovine na OBN-u. Predstavnik BiH u 54-članom žiriju (kojeg čine po jedan novinar iz zemalja članica UEFA-e) koji će odlučivati o najboljem fudbaleru u Evropi je Bakir Tiro, urednik sportskog servisa za Balkana u Anadolu Agency (AA).

Dosadašnji pobjednici

Dosadašnji osvajači UEFA trofeja za najboljeg fudbalera u Evropi bili su Messi (2011. godine), Andres Iniesta (2012.), Franck Ribery (2013.) i Ronaldo (2014.).

Henry, Marozsan, Šašić

U konkurenciji za najbolju fudbalerku u Evropi za sezonu 2014/15. su Amandine Henry (Francuska – Olympique Lyonnais), Dzsenifer Marozsan (Germany – FFC Frankfurt) i Celia Šašić (Germany – FFC Frankfurt). Nakon žrijeba grupne faze Lige prvaka, a prije izbora najboljeg fudbalera danas u Monacu bit će izabrana i najbolja fudbalerka na kontinentu.