Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

privremeni plan

FIFA će dozvoliti da se u nastavku sezone koristi pet izmjena

fifa444

Prijedlog organizatorima takmičenja pruža mogućnost da ekipama dozvole da koriste pet zamjena umjesto tri tokom 90 minuta i šestu u eventualnim produžecima nokaut faze

Zbog činjenice da će se fudbal u slučaju nastavka sezone suočiti za zgusnutim rasporedom odigravanja utakmica iz Svjetske fudbalske federacije (FIFA) odlučili su da dozvole timovima da koriste pet izmjena, prenosi Anadolu Agency (AA).

FIFA je u ponedjeljak detaljno objavila privremeni plan kojim se nastoji spriječiti veliki broj povreda zbog “potencijalnog preopterećenja igrača“, jer će fudbalska takmičenja sustizati zaostatke, nakon prekida zbog globalne pandemije koronavirusa.

Prijedlog organizatorima takmičenja pruža mogućnost da ekipama dozvole da koriste pet zamjena umjesto tri tokom 90 minuta i šestu u eventualnim produžecima nokaut faze.

“Jedna od briga u vezi s nastavkom sezone je da će veća učestalost utakmica iznad uobičajenog nivoa može povećati rizik od potencijalnih povreda uslijed preopterećenja igrača“, navodi se u saopštenju FIFA-e.

Prijedlog mora biti odobren od Međunarodnog odbora fudbalskih saveza (IFAB), tijela koje je nadležno za pravila fudbalske igre. Odobrenje IFAB-a bi trebalo biti formalnost, jer se u tom tijelu nalaze četiri zvaničnika FIFA-e i i po jedan četiri fudbalska saveza iz Velike Britanije.

FIFA je predložila da se i sljedeće sezone zadrži pravilo pet izmjena, jer će sezona početo kasnije i trajaće kraće nego li je to uobičajeno. Pravilo bi se primjenjivalo i na sve utakmice reprezentacija do decembra 2021. godine.