Infantino na kongresu aips-a

FIFA će uložiti 1.5 milijardi eura u afrički nogomet

infantino merlo (1)
Merlo i Infantino

Imam četiri kćeri i kad idem kući imam veliki pritisak, ako ne podržavam ženski nogomet

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino najavio je danas u Budimpešti na Kongresu međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS) da će njegova organizacija u promjene u afričkom nogometu uložiti čak 1.5 milijardi eura u sljedeće četiri godine.

Nogometnu panel diskusiju s prvim čovjekom svjetskog nogometa vodio je predsjednik AIPS-a Gianni Merlo, a razgovaralo se o problemima u afričkom nogometu, rasizmu, ženskom nogometu…

“Aktivna suradnja FIFA-e i Afričkog nogometnog saveza (CAF) počela je prije šest mjeseci. Ujedinili smo snage i smislili nekoliko ideja o tome kako promijeniti afrički nogomet. Moja misija i moj cilj je učiniti nogomet globalnim. Nogomet je prvi sport na svijetu, ali je najbolje razvijen u samo pet, šest zapadnih zemalja. Šest od osam četvrtfinalista s posljednjeg SP-a u Rusiji bile su europske zemlje. Jaz je sve veći i veći između Europe i ostatka svijeta. Trebamo brinuti da nogomet ne bude samo u nekoliko zemalja i zato sam bio u Africi,” kazao je Infantino koji je u Budimpeštu stigao iz Rabata gdje je sudjelovao na sastanku Izvršnog odbora CAF-a, prenosi Hina.

Istaknuo je kako su korupcija i druge nepravilnosti u nogometu vrlo prisutne u Africi, gdje je upravljanje nogometom na nekim mjestima još uvijek slabo. Poručio je kako će FIFA financijsku pomoć usmjeriti na infrastrukturu, sustav natjecanja i jačanje sudačke organizacije.

“Predložio sam i stvaranje Super lige, koja će proizvesti 200 milijuna dolara komercijalnih prihoda. Afrika izvozi najveći broj igrača na svijetu, ali to samo po sebi ne pomaže razvoju,” dodao je Infantino.

Osvrnuo se i na probleme rasizma u nogometu.

“Mislim da je prvi korak ka rješavanju rasizma prepoznavanje problema i govor o tome. Naša je odgovornost boriti se protiv rasizma, a prvi korak je educiranje ljudi. Ako našu djecu odgajamo da budu otvorena, tolerantna i inkluzivna, ona će biti takva. Ako se ovo nastavi, utakmica će biti prekidane, a klubovi ili reprezentacije čiji navijači se nedolično ponašaju kažnjene.”

Infantino je najavio i ulaganja u ženski nogomet.

“Imam četiri kćeri i kad idem kući imam veliki pritisak, ako ne podržavam ženski nogomet. Šalu na stranu, vrijeme je da se u nogometu ponašamo ravnopravno prema spolovima na terenu i izvan njega, ali i u prostorijama za sastanke, u upravi. Međutim, to nije dovoljno. Imali smo najuspješnije žensko Svjetsko prvenstvo u Francuskoj i mnogi su prvi put shvatili da je to pravi sport, da utakmice nisu dosadne, niti spore. Želio bih stvoriti Svjetski kup klubova za žene i povećati broj ekipa na natjecanjima i u to trebamo uložiti. Moramo uložiti, odlučili smo sljedećih godina uložiti milijardu dolara u ženski nogomet,” poručio je predsjednik FIFA-e.