Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FIFA: Nismo dali Ircima 5 miliona dolara zbog Henryjeve ruke

henry ruka irska

FIFA je odbacila navode iz Irske vezane za skandal koji je šokirao nogometni svijet.

Podsjećamo, izvršni direktor Irskog nogometnog saveza (FAI) John Delaney izjavio je u četvrtak kako je Međunarodni nogometni savez (FIFA) na račun FAI-a uplatio pet miliona eura kako ne bi bio pokrenut sudski postupak nakon kontraverznog ispadanja od Francuske u dodatnim kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

[pull_quote_right]Francuska je odlazak na SP u JAR izborila pobjedom protiv Irske u produžetku nakon što je Thierry Henry namjerno igrao rukom prije postizanja odlučujućeg gola[/pull_quote_right]

No, iz FIFA-e tvrde da novac nije uplaćen u svrhu “irske šutnje”…

“Odluka suca je bila konačna, a irski savez ju je prihvatio. U januaru 2010. postigli smo dogovor sa Savezom koji je zaustavio sve optužbe na račun FIFA-e.

FIFA je odobrila pozajmicu Irskom nogometnom savezu od 5 miliona dolara za izgradnju stadiona u Irskoj. U isto vrijeme UEFA je odobrila sredstva za taj stadion. Dogovor je bio da će Irska vratiti pozajmicu ako izbori nastup na SP-u 2014. godine. Irska se nije kvalificirala. Imajući u vidu finansijsko stanje irskog saveza, FIFA je u decembru 2014. otpisala taj dug”, stoji u objašnjenju FIFA-e.

Francuska je odlazak na SP u JAR izborila pobjedom protiv Irske u produžetku nakon što je Thierry Henry namjerno igrao rukom prije postizanja odlučujućeg gola.

“To je bila uplata na račun saveza kako ne bismo pokretali sudski spor”, rekao je u četvrtak Delaney u razgovoru za irsku državnu televiziju.

“Osjećali smo da imamo dobar slučaj protiv FIFA-e zbog Henryjeve ruke. Sepp Blatter nam se tada rugao s pozornice. Rekao sam mu tada šta mislim o njemu, bilo je grubih riječi. Tada smo postigli dogovor, kojeg smo potpisali. Bio je to dobar ugovor sa Irski savez”, dodao je Delaney.