Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Fudbal

FIFA: Nismo dali Ircima 5 miliona dolara zbog Henryjeve ruke

05/06/2015

FIFA je odbacila navode iz Irske vezane za skandal koji je šokirao nogometni svijet.

Podsjećamo, izvršni direktor Irskog nogometnog saveza (FAI) John Delaney izjavio je u četvrtak kako je Međunarodni nogometni savez (FIFA) na račun FAI-a uplatio pet miliona eura kako ne bi bio pokrenut sudski postupak nakon kontraverznog ispadanja od Francuske u dodatnim kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

[pull_quote_right]Francuska je odlazak na SP u JAR izborila pobjedom protiv Irske u produžetku nakon što je Thierry Henry namjerno igrao rukom prije postizanja odlučujućeg gola[/pull_quote_right]

No, iz FIFA-e tvrde da novac nije uplaćen u svrhu “irske šutnje”…

“Odluka suca je bila konačna, a irski savez ju je prihvatio. U januaru 2010. postigli smo dogovor sa Savezom koji je zaustavio sve optužbe na račun FIFA-e.

FIFA je odobrila pozajmicu Irskom nogometnom savezu od 5 miliona dolara za izgradnju stadiona u Irskoj. U isto vrijeme UEFA je odobrila sredstva za taj stadion. Dogovor je bio da će Irska vratiti pozajmicu ako izbori nastup na SP-u 2014. godine. Irska se nije kvalificirala. Imajući u vidu finansijsko stanje irskog saveza, FIFA je u decembru 2014. otpisala taj dug”, stoji u objašnjenju FIFA-e.

Francuska je odlazak na SP u JAR izborila pobjedom protiv Irske u produžetku nakon što je Thierry Henry namjerno igrao rukom prije postizanja odlučujućeg gola.

“To je bila uplata na račun saveza kako ne bismo pokretali sudski spor”, rekao je u četvrtak Delaney u razgovoru za irsku državnu televiziju.

“Osjećali smo da imamo dobar slučaj protiv FIFA-e zbog Henryjeve ruke. Sepp Blatter nam se tada rugao s pozornice. Rekao sam mu tada šta mislim o njemu, bilo je grubih riječi. Tada smo postigli dogovor, kojeg smo potpisali. Bio je to dobar ugovor sa Irski savez”, dodao je Delaney.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.