FIFA objavila nominacije za najbolji gol godine

messi9566

Svjetska fudbalska federacije (FIFA) objavila je imena deset nominovanih za nagradu Ferenc Puškaš koja se dodjeljuje za najljepši gol godine. Među nominovanima nema niti jednog igrača iz Zapadnog Balkana.

Zanimljivo u igri za ovu prestižnu nagradu je i jedna žena. Riječ je o Carli Loyd, reprezentativki Sjedinjenih Američkih Država koja je postigla prelijep gol protiv Japana na Svjetskom prvenstvu koje je ove godine održano u Kanadi.

Ostali nominovani su: David Ball (Fleetwod Town, Engleska), Gonzalo Castro (Real Sociedad, Španija), Alessandor Florenzi (Roma, Italija), Wendell Lira (Goianesia, Brazil), Lionel Messi (Barcelona, Španija), Phillippe Mexes (Milan, Italija), Marcel Ndjeng (Paderborn, Njemačka), Esteban Ramirez (Herediano, Kosta Rika) i Carlos Tevez (Juventus, Italija).

Na zvaničnom web sajtu FIFA-e navijači iz cijelog svijeta mogu pogledati nominovane golove i glasati za njih. Tako će navijači zajedno sa odabranim članovima Fudbalskog komiteta odlučiti o pobjedniku.

Priznanje će biti dodijeljeno 11. januara 2016. godine tokom FIFA-ine svečane manifestacije “Zlatna lopta”.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji gol godine bio je Kolumbijac James Rodriguez koji je svojim pogotkom na Mundijalu u Brazilu protiv Urugvaja očarao ljubitelje fudbala širom svijeta.

Osim njega nagradu Ferenc Puškaš dobijali su: Cristiano Ronaldo (2009. godine), Hamit Altintop (2010.), Neymar (2011.), Miroslav Stoch (2012.) i Zlatan Ibrahimović (2013.).