Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ashdown: Poboljšanje funkcioniranja države važnije od ekonomskih reformi

ashdown222

Bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown izjavio je večeras u Sarajevu da Daytonski sporazum treba štititi i poboljšati funkcioniranje države, te da je britansko-njemačka inicijativa za ekonomske reforme neophodna ali nedovoljna bez bavljenja problemom funkcioniranja države.

On je na konferenciji “20 godina nakon Daytonskog mirovnog sporazuma” istakao da BiH ne može biti dio EU sve dok bh. ministar poljoprivrede, odnosno unutrašnjih poslova ne bude imao ovlasti da s evropskim partnerima potpisuje sporazume koji će biti provedeni.

Ashdown je rekao da BiH nikada neće biti centralizirana država kao Velika Britanija ali može biti decentralizirana i istovremeno funkcionalna kao Belgija.

Ocijenio je da su prvih deset godina nakon Daytona bile izvanredne, da je međunarodna zajednica pomagala koliko je mogla, ali su “hrabri bh. političari tada pokrenuli zemlju koja je bila poznata u svijetu kao najuspješnija postkonfliktna stabilizacija”.

Asdown je kazao da narednih deset godina nisu bile dobre jer BiH je nazadovala i posebno ga rastužuje što su mnoge stvari koje su postignute naknadno poništene, ali razumije zašto međunarodna zajednica nije bila više zainteresirana.

– Vi niste više u vrhu priroteta i naviknite se na to, sada je to Sirija, Ukrajina i Kina, i ako očekujete da međunarodna zajednica popravi stanje to se neće desiti. Volio bih da međunarodna zajednica bude aktivnija, da zaštiti Dayton i podrži one koji BiH žele napredak i oslabi one koji ne žele, ali na kraju je sve na vama – naglasio je Ashdown.

On smatra da Dayton nije bio greška i da ga ne treba prepravljati jer je dokazano da on može biti temelj na kojem se gradi stabilnost BiH ali ne smije biti “krov”, kao i da se mladi u BiH ne trebaju bojati novog rata jer je to vrlo malo vjerovatno, ali se trebaju bojati da zemlja ostane nefunkcionalna, korumpirana i loše vođena dok regija nastavi napredovati.

Američki kongresmen Eliot Engel rekao je da će prisutnost njegove zemlje u BiH zavisiti od toga ko bude izabran za predsjednika na predstojećim izborima, ali da vjeruje da postoji svijest da SAD ima odgovornost za provođenje Daytona.

Dodao je da u tom sporazumu ima mnogo elemenata koje on ne bi unio da ga je pisao, ali da nakon 20 godina osnovni okvir još postoji i samo treba biti moderniziran jer “previše političara želi da ostane ovakav kakav garantira njihove pozicije dok zemlja stagnira”.

Engel smatra da ta modernizacija mora biti pokrenuta iz BiH a ne nametnuta iz vana, i da treba podrazumijevati borbu protiv korupcije.