Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FIFA odbila žalbe Blattera i Platinija

blatter2_ZOJR

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) odbila je žalbe na privremenu suspenziju od 90 dana koju su uputili Sepp Blatter i Michel Platini.

Obojici je suspenziju izrekao Etički komitet FIFA-e zbog umješanosti u aferu korupcije koja je uzdrmala svijet fudbala. Zbog zabrane i Blatter i Platini ne mogu obavljati svoje funkcije predsjednika FIFA-e, odnosno predsjednika Evropske fudbalske federacije (UEFA). Osim toga suspenzija je privremeno zaustavila i Platinijevu kandidaturu za predsjednika FIFA koji će se birati na Vanrednom kongresu 26. februara naredne godine.

Komisija za žalbe FIFA procijenila je da su njihove žalbe neosnovane, tako da odluka o suspenziji ostaje na snazi. Ovakav rasplet je očekivan, jer žalbeno vijeće rijetko poništava odluke pravosudnih organa FIFA-e. Tako je Blatteru i Platiniju ostalo još da se žale Arbitražnom sudu za sport.

Etički komitet FIFA izrekao je suspenziju 8. oktobra zbog istrage o Blatterovoj sumnjivoj uplati od dva miliona švajcarskih franaka Platiniju koja je izvršena 2011. godine. Navodno uplata je izvršena kao naknada Platiniju za period od 1998. do 2002. godine kada je radio kao Blatterov savjetnik. Očekuje se da se obojica u decembru izjasne o optužbama pred Joachimom Eckertom, sudijom Etičkog komiteta FIFA.

Švajcarski državni tužilac je otvorio krivični postupak protiv Blattera zbog sumnji da je loše upravljao novcem FIFA-e. Tokom istrage, 25. septembra ispitan je i Platini u svojstvu svjedoka i optužene osobe.