FIFA: Osam kandidata za Blatterovog nasljednika

fifa

Rok za dostavljanje kandidature za izbor predsjednika Svjetske fudbalske federacije (FIFA) istekao je u ponedjeljak u ponoć.

[yuzo_related]

Stoga je postalo definitivno jasno da će u borbi za nasljednika Seppa Blattera biti osam kandidata. Posljednji je svoju kandidaturu dostavio Musa Bility, predsjednik Fudbalskog saveza Liberije.

Osim Bilityja kandidature su u predviđenom roku dostavili: jordanski princ Ali bin Al Hussein, član Izvršnog komiteta FIFA, Michel Platini, aktuelni predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA), Jerome Champagne, nekadašnji generalni sekretar FIFA, David Nakhid, bivši reprezentativac Trinidada i Tobaga, Tokyo Sexwale, južnoafrički biznismen i bivši politički zatvorenik, bahreinski šeik Salman bin Ibrahim Al Khaifa, aktuelni predsjednik Azijske fudbalske konfederacije (AFC) i Gianni Infantino, aktuelni generalni sekretar UEFA.

Platini je, nakon afere s korupcijom i saznanja da mu je Blatter isplatio dva miliona švajcarskih franaka, izgubio ulogu favorita. Nju su preuzela dvojica kandidata bahreinski šeik Al Khalifa i Infantino.

Ovo potvrđuju i riječi mnogih uticajnih ljudi iz svijeta sporta i fudbala, poput kuvajtskog političar šeika Ahmada Al-Fahada Al-Sabaha, aktuelnog predsjednik Olimpijskog komiteta Azije i člana Međunarodnog olimpijskog odbora, a odnedavno i Izvršnog komiteta FIFA. Radi se o čovjeku s izuzetnim uticajem na Srednjem istoku i u Aziji.

“Vjerujem da princ Al Khalifa i Infantino imaju najbolje izglede u predsjedničkoj utrci”, kazao je Al-Sabah.

Izbori za novog predsjednika FIFA održaće se na Vanrednom kongresu koji je zakazan za 26. februar naredne godine.