Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Hrvatsku među izbjeglicama stigla i 105-godišnja Afganistanka

afganistanka

U prihvatni centar u Opatovcu i dalje pristižu izbjeglice i migranti, a među njima je stigla i 105-godišnja starica iz Afganistana, potvrdio je glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović.

Po njegovim riječima, 105-godišnja Afganistanka u centar u Opatovcu stigla je oko podneva sa skupinom izbjeglica i mingranta koji su u Hrvatsku iz Srbije ušli preko područja Bapske.

Starica se trenutno nalazi u centru kako bi bila registrirana, te kako bi joj bila pružena eventualno potrebna pomoć.

Bibihal Mirzaji zajedno s ostalih 15 članova porodice krenula je iz Afganistana na težak put u potrazi za sretnijim životom u Švedskoj.

– Strašno sam umorna, sve me boli, posebno noge. Teško je sve ovo prevaliti u mojim godinama. Ni sama ne znam koliko sam granica, a pogotovo kilometara prevalila u ovih 20 dana, otkako smo se zaputili iz Kunduza na ovaj put pun neizvjesnosti do Švedske. Tamo idemo kod unučadi – ispričala nam je Bibihal.

Kaže da joj je najteže bilo u planinama Irana, jer su taj put morali prevaliti pješice. Nije bilo autobusa, vozova ili auta, sin Muhamed Uvla (67) uglavnom ju je nosio na leđima, a pomagao mu je njegov sin Muhamed (20).

Od početka migracijske krize, u Hrvatsku je, prema podacima MUP-a do 9 sati u utorak, ušlo 263.407 migranata.