Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Luis Rubiales

FIFA suspendovala čelnika španskog nogometa nakon što je poljubio igračicu

luis rubiales
Foto: Screenshot/ YouTube

Nogometašica Jenni Hermoso je rekla da ju je Luis Rubiales nakon finala Mundijala poljubio u usta bez pristanka, dok on tvrdi suprotno

Međunarodna nogometna asocijacija (FIFA) objavila je u subotu da je suspendovala predsjednika Španske nogometne federacije Luisa Rubialesa iz svih aktivnosti povezanih sa nogometom na tri mjeseca dok istražuje incident u kojem je poljubio igračicu Jenni Hermoso u usta.

Incident se desio nakon finalne utakmice Svjetskog prvenstva u kojoj je selekcija Španije osvojila titulu prvaka svijeta.

Suspenzija iz nacionalnih i međunarodnih aktivnosti stupa na snagu odmah od subote, rekla je FIFA u saopćenju, prenio je Reuters.

Španski nogotmetni savez ranije je rekao da će preduzeti pravne korake kako bi odbranio svog predsjednika od “laži” nakon mnogobrojnih poziva da podnese ostavku zbog svog ponašanja.

U petak, španska ženska reprezentacija objavila je da više neće igrati utakmice dok Rubiales ne podnese ostavku jer je igračicu Jenni Hermoso poljubio u usta.

Tvrdi da ga je uhvatila za kukove i podigla

Rubiales, koji je također kritiziran jer se uhvatio za međunožje nakon pobjede Španije nad Engleskom od 1:0 prošle nedjelje, ne želi podijeti ostavku.

Federacija je rekla da će pokazati da su Hermoso ili ljudi koji govore u njeno ime “lagali” o tome šta se dogodilo, te da će pokrenuti pravni postupak za odbranu Rubialesove časti, ali nije rečeno od čega će se postupak sastojati.

Izjava je popraćena fotografijama od prošle nedjelje, za koje kažu da ilustriraju Rubialesovu tvrdnju da ga je Hermoso podigla za kukove.

U petak su španske igračice objavile izjavu koju je potpisalo 56 članova ekipe, uključujući svih 23 iz pobjedničkog tima Svjetskog prvenstva, rekavši da se neće vratiti u reprezentaciju “ako sadašnje vodstvo ostane na čelu”.

Hermoso je u petak izdala saopštenje oštro osuđujući karakterizaciju poljupca koju je dao Rubiales, a koji je pokvario slavlje, da je bio “sporazuman”, dok se 46-godišnji predsjednik federacije predstavljao kao žrtva na hitnom sastanku federacije u Madridu.

“Neću podnijeti ostavku”, izjavio je četiri puta zaredom, uz pljesak većinom muške publike.

Rubiales je također rekao da ga je Hermoso “podigla” u slavljeničkom gestu, nakon čega ju je zamolio za “mali poljubac”, na šta je ona “rekla da”.

“Poljubac je bio isti koji sam mogao dati jednoj od svojih kćerki”, rekao je Rubiales.

Ostala ‘u stanju šoka’

U televizijskom prenosu ceremonije dodjele medalja nisu prikazani prvi trenuci kada je Rubiales čestitao Hermoso, ali se vidi da su mu stopala bila na tlu prije nego što joj je uhvatio za lice i poljubio je.

Hermoso tvrdi da nije pristala na poljubac niti da je pokušala podići predsjednika, te da nije bilo razgovora o kakvom je govorio Rubiales.

“Neću tolerisati da iko sumnja u moju riječ, a još manje da mi neko stavlja riječi u usta”, rekla je.

U drugoj izjavi, navela je da je poljubac “ostavio u stanju šoka”.

“Vjerujem da niti jedna osoba na radnom mjestu ne bi trebala biti žrtva ove vrste ponašanja bez pristanka”, dodala je.