ofsajd

FIFA testira revolucionarno pravilo: Ovakvi VAR pregledi mogli bi u historiju

ofsajd

FIFA i njen šef za razvoj svjetskog fudbala Arsene Wenger predložili su prije nekoliko mjeseci da se testira potencijalno novo ofsajd pravilo

Italijanska omladinska liga proteklih mjesec i po dana igrala se po drugačijim pravilima, koja bi mogla da budu uvedena i u profesionalni fudbal.

Naime, FIFA je najavila početkom aprila da će testirati novo ofsajd pravilo kako bi vidjela da li da napravi revoluciju u svjetskom fudbalu.

Sada su tu i prvi rezultati tog testiranja, koji su pokazali da je novo ofsajd pravilo uticalo na porast broja golova od skoro 10 posto!

FIFA i njen šef za razvoj svjetskog fudbala Arsene Wenger predložili su prije nekoliko mjeseci da se testira potencijalno novo ofsajd pravilo, što je u omladinskoj ligi Italije bilo i urađeno tokom aprila i maja.

Ovo pravilo glasi da napadač neće biti u ofsajdu dok god je bilo koji dio njegovog tijela kojim može da igra loptom u liniji sa defanzivcem protivničkog tima.

U praksi, to znači da bi jedan igrač bio u ofsajdu tek ukoliko između njega i defanzivca postoji takozvano “svjetlo”, odnosno vizuelno odvojeni prostor. Očigledno, ovo pravilo je bilo uvedeno u omladinskoj ligi Italije da bi se vidjelo koliko ovo pomaže sa povećanjem broja postignutih golova i koliko će utakmice biti zanimljivije.

I sada su stigli prvi rezultati – u Primaveri se desio porast od 9.8 posto golova po meču.

U prva 23 kola se igralo po uobičajenim pravilima ofsajda koja su na snazi u profesionalnom fudbalu i postignuto je 632 pogotka na 177 mečeva, odnosno 3.57 golova po meču. Sa novim pravilima, od 24. kola, viđeno je 247 golova na 63 meča, što je 3.92 gola po meču. Praktično, u prosjeku je na svaka tri meča viđen po jedan gol više nego ranije.