izuzetak od pravila

FIFA: Ukrajinskim igračima dozvoljeno da pređu u strane klubove izvan prelaznog roka

sahtar-dinamo

Iz FIFA-e su naveli da pozivaju na brzi prekid ruskog rata u Ukrajini i da će nastaviti da pažljivo prate situaciju u Ukrajini kako bi osigurali da regulatorni okvir odražava svaki razvoj događaja

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) objavila je da je ukrajinskim igračima sada dozvoljeno da pređu u strane klubove, čak i ako je period registracije zatvoren, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema saopćenju na službenoj stranici, odluka FIFA-e o transferu je privremena, a nedavni događaji u Ukrajini doveli su do potrebe za dodatnim pojašnjenjem u vezi s registracijom igrača ukrajinske nacionalnosti u klubovima koji su povezani s drugim savezima.

“U skladu s tim, Biro Vijeća FIFA-e je danas odlučio da izmijeni Aneks 7 Regulacije statusa i transfera fudbalera – RSTP – kako bi ukrajinskim igračima pružili priliku da se registruju, ako im bude dozvoljeno da napuste zemlju u skladu s važećim pravilima o prekograničnom kretanju ukrajinskih državljana. Stoga, Aneks 7 sada jasno objašnjava da ukrajinskim igračima može biti dozvoljeno da budu registrovani u drugom klubu čak i ako je period registracije zatvoren u savezu kluba u kojem se namjeravaju registrovati. Osim toga, nove izmjene pojašnjavaju da klubovi imaju pravo registrirati najviše dva profesionalna igrača koji su imali koristi od izuzetaka predviđenih Aneksom 7. Tumačenje Aneksa 7 je također izmijenjeno kako bi se pružila jasnoća i preciznost ovih najnovijih amandmana“. naveli su iz FIFA-e.

Iz FIFA-e su naveli da pozivaju na brzi prekid ruskog rata u Ukrajini i da će nastaviti da pažljivo prate situaciju u Ukrajini kako bi osigurali da regulatorni okvir odražava svaki razvoj događaja.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 726 civila je ubijeno, a 1.174 ranjeno u Ukrajini od početka rata. Istovremeno, više od tri miliona ljudi izbjeglo je u susjedne zemlje, prema procjenama Ujedinjenih nacija.