Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FK Sarajevo osudilo rasizam ispoljen na Bilinom polju

ikande sarajevo

Fudbalski klub Sarajevo objavio je sapćenje povodom događanja na utakmici 5. kola BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine, između ovog kluba i Čelika, odigranoj u subotu na stadionu Bilino polje u Zenici.

U saopćenju se navodi da su susret obilježili rasistički uzvici upućeni od strane navijača domaćeg kluba nigerijskom internacionalcu, prvotimcu FK Sarajevo, Harmonyju Ikandeu.

“Rasistički uzvici, koji su se čuli sredinom prvog poluvremena, često kada bi naš prvotimac imao loptu među svojim nogama, te prilikom izlaska Ikadea iz igre u 62. minuti utakmice, s istočne i zapadne tribine zeničkog stadiona, predstavljaju uvrjedljivo skandiranje, koje je naš prvotimac izuzetno profesionalno podnio, te je nastavio igrati i svojim potezima je za vrijeme provedeno na terenu ostavio jako dobar dojam, koji je, ponavljamo, uvrjedljivim, rasističkim povicima ispraćen. Upravo takvo sramotno, rasističko navijanje, dovelo je navijače FK Sarajevo do ruba nerava, te dolazi do sukoba s predstavnicima MUP-a ZDK, nakon gola izjednačenja, kojeg je postigao Leon Benko u 50. minuti utakmice, te je utakmica bila prekinuta na period od 15 minuta i kasnije nastavljena”, navodi se u saopćenju.

Uprava FK Sarajevo osuđuje uvrjedljive, rasističke povike koji su upućeni prvotimcu Harmonyju Ikandeu, navodeći da rasizmu, diskriminaciji i nacionalizmu, nije mjesto na fudbalskim terenima u Bosni i Hercegovini.