Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FK Sarajevo uoči vječitog derbija: Rustemović i Crnkić zbog prijetnji napustili grad

janjos_pres

Uoči 111. prvenstvenog vječitog derbija iz tabora Fudbalskog kluba Sarajevo, koje je domaćin utakmice, najavljuju ofanzivnu igru na pobjedu. Iako su u srijedu nesretno poraženi u revanšu finala Kupa BiH od Širokog Brijega, poslije jedanaesteraca, u stručnom štabu se nadaju da to neće ostaviti posljedice na njihove izabranike, te da će protiv Željezničara pružiti dobru partiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Mehmed Janjoš, šef stručnog štaba “bordo“ kluba istakao je da će bez obzira na sve probleme s kojima se susreću dati maksimum da dođu do tri boda i obraduje svoje prave navijače.

“Kada je derbi u pitanju tu ne treba poseban motiv. Sigurno je hendikepiran onaj koji nikada nije doživio takav derbi. Ova sedmica za nas je bila jako zahtjevna i naporna. Prvo smo igrali kod Zrinjskog, a zatim i sjajno odigrali u Širokom Brijegu u Kupu. Ipak, pobijedila je sretnija ekipa. Naravno, da je to ostavilo traga na nama, ali se moramo okrenuti derbiju. Došli smo u četvrtak ujutro kući i to nam predstavlja problem. Plašimo se umora. Otići ćemo u karantin, gdje ćemo pokušati da se psihički i fizički što bolje pripremimo za derbi“, kazao je Janjoš.

Šef struke Sarajeva potom se osvrnuo na prijetnje koje su upućen njegovim igračima Edinu Rustemoviću i Nerminu Crnkića, nakon poraza u Širokom Brijegu.

“U kombinaciji za tim neće biti Rustemović i Crnkić koji su zbog prijetnji napustili grad. Tužan sam zbog toga, jer je to neprihvatljivo. To nisu iskreni navijači Sarajeva, nego pojedinci koji sebi daju svašta za pravo. Ta dva momka nisu psihički izdržala i dogovorili smo se da odu iz grada., jer su to bile strašne prijetnje. Učinićemo sve da ih vratimo i solidarišemo se s njima. Moramo se pripremiti da odradimo ovu utakmicu što je najbolje moguće. Bez obzira na sve sutra ćemo dati maksimum da dođemo do tri boda. Mislim da ova ekipa može da obraduje naše prave navijače. Sve dok postoje bilo kakve šanse da dođemo do prvog mjesta naša je sportska obaveza da se nadamo i borimo za to. Tako će i biti u subotu“, zaključio je Janjoš.

Osim Rustemovića i Crnkića u sastavu “bordo“ tima neće biti Marka Mihojevića i Saida Husejinovića.

Na golu će kao i većim dijelom prvenstva stajati Bojan Pavlović, jedan od najboljih pojedinaca Sarajeva ove sezone.

“U derbi ulazimo posle jako teške nedjelje za nas. Dosta smo se iscrpljeni emotivno i fizički, ali nam neće nedostajati motiva za derbi. I dalje imamo matematičke šanse za naslov prvaka, a dok je tako nadamo će se da možemo doći do titule. Posljednja nam je utakmica pred našim navijačima i želimo zajedno pokazati snagu i moć Sarajeva, te doći do tri boda“, kazao je Pavlović i dodao:

“Nije nam lako, jer smo prvo u Mostaru smanjili šanse za naslov prvaka, a zatim smo se u Širokom dosta ispraznili, posebno emotivno. Međutim, derbi je i moramo se podići iz ove situacije, te dati maksimum da se najbolje moguće oprostimo od naših navijača.“

Plavi stižu na Koševo sa željom da u 111. vječitom derbiju proslave titulu

Utakmica devetog kola Lige za prvaka BiH između Sarajeva i Željezničara igraće se u subotu na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase – Koševo“ sa početkom u 17 sati. Dva kola prije kraj prvenstva “Željo“ je lider sa 60 bodova, dok je “bordo“ klub treći sa četiri boda manje.

U slučaju da Željezničar u subotu trijumfuje na terenu najvećeg rivala, a Zrinjski odigra neriješeno ili izgubi na gostovanju kod Radnika, “plavi“ sa Grbavice osvojiće kolo prije kraja naslov šampiona BiH. Isto će se dogoditi i u slučaju da na “Koševu“ bude neriješeno, a Mostarci izgube u Bijeljini. I Sarajevo ima šansu da se vrati u trku za titulu, samo ukoliko osvoji tri boda u derbiju.

Nakon dosadašnjih 110 prvenstvenih duela Željezničar je u blagoj prednosti. ”Plavi” su ostvarili 32 pobjede, dok ”bordo” tim ima jednu manje, neriješeno je završilo 47 utakmica. Gol razlika je na strani Sarajeva, a ona glasi 124:122.

Prvi sarajevski derbi odigran je 10. oktobra 1954. godine na Grbavici, a slavilo je Sarajevo sa ubjedljivih 6:1. Odmah u sljedećem igranom 17. aprila 1955. na Koševu, Željezničar je uzvratio pobijedivši 3:2.

Osim 110 prvenstvenih derbija sarajevski rivali odigrali su do sada i 14 utakmica u Kupu i Superkupu BiH, te tri u Kupu SFR Jugoslavije. To dovodi do brojke od 127 vječitih derbija, a skor je opet na strani Željezničara koji ima 39 pobjeda, dvije više od Sarajeva. Bez pobjednika okončana je 51 utakmica.

Vrijedi spomenuti da su u istoriju sarajevskog derbija u prvenstvu upisani Asim Ferhatović i Dželaludin Muhamerović, kao najbolji strijelci sa po šest golova.