Plavi stižu na Koševo sa željom da u 111. vječitom derbiju proslave titulu

zeba_petrovic

Fudbalskom klubu Željezničar eventualna pobjeda u 111. prvenstvenom vječitom derbiju u subotu protiv Sarajeva na “Koševu“, uz povoljan rasplet situacije u Bijeljini gdje igra Zrinjski, može donijeti naslov šampiona BiH. U “plavom“ taboru su itekako svjesni te činjenice, te se nadaju da će na terenu najvećeg rivala biti u prilici da proslave sedmu titulu u BiH, a sa naslovom u bivšoj Jugoslaviji, ukupno osmu, javlja Anadolu Agency (AA).

Slavko Petrović, trener Željezničara kazao je da je za njegov tim derbi sa gradskim rivalom utakmica sezone i da znaju šta mogu dobiti pozitivnim rezultatom.

“Za nas je ovo utakmica sezone, jer s njom možemo da proslavimo titulu. Bitno je da izađemo na teren, kao nedavno protiv Zrinjskog i damo sve od sebe. Pred derbi u vodu padaju sve te priče o tome da je Sarajevo umorno. Oni će pokušati sve da nas zaustave, ali smo ipak u prednosti, jer naš motiv mora biti veći. Igrači moraju dati sve da bi došli do titule“, rekao je Petrović i dodao:

“Moje mišljenje je da je derbi utakmica u kojoj svaki igrač ide preko svog maksimuma. Ne interesuje nas ko igra ili ne igra za Sarajevo, samo se moramo skoncentrisati na nas da pružimo najbolje što možemo. Što se tiče naše igre imamo plan kako ćemo početi utakmicu i kako da se ponašamo tokom ogleda, ali o tome u javnosti nećemo pričati. Nikada nismo išli na bod, jer to je nemoguće. Uvek idemo na pobedu i gledamo kako da pružimo najbolje moguće na terenu.“

Kapiten Zajko Zeba iza sebe ima mnogo derbija, ali i važnih utakmica, kakva će biti ona u subotu protiv Sarajeva.

“Derbi je sam po sebi takva utakmica da nikakvu ulogu ne igra pozicija na tabeli. Svaka nam je važna utakmica, od Krupe koja je bila prva u ovoj polusezoni. Nadam se da pred narednu utakmicu protiv Radnika nećemo morati govoriti da nam je važna. Nismo ekipa koja igra na remi i da budemo povućeni. Volimo da igramo fudbal i težimo tome. Čim nas ne ide, izgledamo loše na terenu. Znamo koji je naš cilj. U prednosti smo i fizički i psihički, tako da ćemo dati maksimu, jer smo svi svjesni šta nam može donijeti sutrašnja utakmica“, istakao je kapiten Željezničara.

Utakmica devetog kola Lige za prvaka BiH između Sarajeva i Željezničara igraće se u subotu na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase – Koševo“ sa početkom u 17 sati. Dva kola prije kraj prvenstva “Željo“ je lider sa 60 bodova, dok je “bordo“ klub treći sa četiri boda manje.

U slučaju da Željezničar u subotu trijumfuje na terenu najvećeg rivala, a Zrinjski odigra neriješeno ili izgubi na gostovanju kod Radnika, “plavi“ sa Grbavice osvojiće kolo prije kraja naslov šampiona BiH. Isto će se dogoditi i u slučaju da na “Koševu“ bude neriješeno, a Mostarci izgube u Bijeljini. I Sarajevo ima šansu da se vrati u trku za titulu, samo ukoliko osvoji tri boda u derbiju.

Nakon dosadašnjih 110 prvenstvenih duela Željezničar je u blagoj prednosti. ”Plavi” su ostvarili 32 pobjede, dok ”bordo” tim ima jednu manje, neriješeno je završilo 47 utakmica. Gol razlika je na strani Sarajeva, a ona glasi 124:122.

Prvi sarajevski derbi odigran je 10. oktobra 1954. godine na Grbavici, a slavilo je Sarajevo sa ubjedljivih 6:1. Odmah u sljedećem igranom 17. aprila 1955. na Koševu, Željezničar je uzvratio pobijedivši 3:2.

Osim 110 prvenstvenih derbija sarajevski rivali odigrali su do sada i 14 utakmica u Kupu i Superkupu BiH, te tri u Kupu SFR Jugoslavije. To dovodi do brojke od 127 vječitih derbija, a skor je opet na strani Željezničara koji ima 39 pobjeda, dvije više od Sarajeva. Bez pobjednika okončana je 51 utakmica.

Vrijedi spomenuti da su u istoriju sarajevskog derbija u prvenstvu upisani Asim Ferhatović i Dželaludin Muhamerović, kao najbolji strijelci sa po šest golova.