Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

traži se hitno rješenje

Francuska liga pred kolapsom: Od 5. februara neće više biti TV prijenosa!?

To znači da od 5. febuara neće uopšte biti prenosa francuskog prvenstva ako se hitno ne nađe neko rješenje

Najjača francuska fudbalska liga je pred kolapsom, a klubovi pred bankrotom nakon propasti prodaje televizijskih prava sportskim kanalima, pa će mnoge ekipe morati zimus da u pola cijene prodaju najbolje igrače.

Vođstvo francuske Prve lige je 2018. godine sklopilo ugovor sa španskom kompanijom “Mediapro”, koja se obavezala od sezone 2020/2021. da plaća 815 miliona eura po sezoni, odnosno 3,25 milijardi za trajanje cijelog ugovora do 2024. godine.

Bio je to drugi najveći ugovor za televizijska prava neke profesionalne lige u Evropi, odmah iza egleskog Premiershipa, pa se činilo da je pred Francuzima svijetla budućnost. Međutim, kompaniji “Mediapro” je u aprilu prošle godine srušen kreditni rejting i počeli su finansijski problemi.

Krajem godine postalo je jasno da “Mediapro” neće moći da ispoštuje obaveze iz ugovora, a klubovi su bili već teško pogođeni krizom sa virusom korona, zbog koje je sezona 2019/2020. prekinuta.

Španska kompanija bila je, u trenutku raskida ugovora, dužna nešto manje od 400 miliona eura klubovima. Spas je ponudio “Canal Plus”, koji je dao slabiju ponudu od 650 miliona eura po sezoni, a francuska liga je prihvatila jer nije imala izbora. A, onda je, ovih dana, “Canal Plus” obavijestio ligu da i on odustaje od kupovine televizijskih prava i da odustaje čak i od prenosa dvije utakmice po kolu.

To znači da od 5. febuara neće uopšte biti prijenosa francuskog prvenstva ako se hitno ne nađe neko rješenje. Procjenjuje se da su klubovima pandemija i debakl sa televizijskim pravima “izbili” oko milijardu eura. Ako do toga dođe, klubovi će već u zimskom prelaznom roku početi da prodaju svoje najbolje igrače, i to “debelo” ispod cijene jer ih jednostavno više ne mogu plaćati. U problemima je čak i superbogati PSG, koji je zbog pandemije već izgubio 125 miliona eura.