Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuska se sprema za veliki sigurnosni izazov

croatia-crowd-trouble-group-d-czech-republic-euro-2016

Francuska policija i snage sigurnosti pripremaju se za najveći sigurnosni izazov od terorističkog napada u Parizu 13. novembra prošle godine, a to je finale EURO 2016 na koje će u nedjelju krenuti hiljade ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Sigurnosne snage imaju tri ključna mjesta koja trebaju zašititi prije i tokom utakmice između Francuske i Portugala. To su „Stade de France“ u Saint-Denisu, koji se nalazi u blizini Pariza, zatim fan zona kod Eiffelovog tornja i bulevar Champs-Elysees, koji će vjerovatno biti „zatrpan“ navijačima poslije utakmice.

Navijači Portugala i Francuske koji su u subotu šetali Champs-Elyseesjom mogli su vidjeti vojne kamione i trupe opremljene vatrenim oružjem. U cilju jačanja sigurnosti na stadionu, u fan zoni i na ulicama Pariza, Francuska je angažovala oko 90.000 pripadnika raznih sigurnosnih snaga.

Bernard Cazeneuve, ministar unutrašnjih poslova ostavio je u funkciji krizni štab tokom Evropskog prvenstva, a pedantne sigurnosne pripreme počele su davno prije turnira, još u martu. Tada je održano nekoliko vježbi u kriznim situacijama.

Pred finalnu utakmicu, organizator turnira Evropska fudbalska federacija (UEFA) odala je priznanje francuskim sigurnosnim snagama jer su uspjeli na najbolji način obezbijediti 50 odigranih utakmica na deset različitih stadiona širom Francuske.