Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Emir Memić, brat najmlađe srebreničke žrtve: Svaki dan smo mu se nadali

20160709_2_17925433_12066468_Web

Avdija Memić najmlađa je žrtva genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice koja će ove godine 11. jula biti ukopana na kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Imao je samo 14 godina kada je ubijen zajedno sa ocem, amidžom i amidžićem. Ubijen je veliki broj članova porodice Memić.

Brat Emir danas je u Potočarima. Zajedno sa ostalim članovima ubijenih Srebreničana dočekao je tabut sa posmrtnim ostacima brata Avdije.

“Oca smo ukopali 2010., a sada su nam javili da moramo ukopati i brata koji je ove godine i najmlađa žrtva koja će biti ukopana. Kada je Srebrenica pala 11. jula otišao je sa ocem preko šume. Rastali smo se u Potočarima. Imao je 14 godina. Nije se usudio da ide u Potočare i spas je potražio u šumi. Sa njima je bio i amidža koji će biti ukopan u ponedjeljak kao i amidžić”, ispričao je Emir.

Na dženazi 2010. godine ukopan je Emirov još jedan amidža.

“Pošto smo bili malo mlađi od Avdije, ja i još dvojica braće, mi smo sa majkom otišli u Potočare, a Avdija je otišao sa ocem. Mi smo sa kamionima treći dan otišli iz Potočara za Kladanj. Svaki dan smo se nadali da će doći, međutim, nisu se pojavili”, kazao je Emir.

20160709_2_17925433_12066467_Web

Avdiju su pronašli u zvorničkoj Kamenici.

“Tijelo nije kompletno, fali mu glava i neki dijelovi prstiju. Majka je ipak odlučila da se ukopa ove godine. Avdiju pamtim po lijepom. Kako je otišao tako nam je i ostao u sjećanju. S vjerom u Allaha čovjek lakše podnosi takve gubitke, a nažalost, preselio je”, kazao je Emir kroz suze.

Majka, kako je kazao, sve ovo podnosi teže nego on i braća.

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop posmrtnih ostataka 127 žrtava, među kojima je 12 maloljetnika. Najmlađa žrtva je 14-godišnji Avdija Memić, a bit će ukopan zajedno sa amidžom Avdurahmanom i njegovim 16-godišnjim sinom Halilom. Najstarija žrtva koja će biti ukopana 11. jula ove godine je Mustafa Hadžović. Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava.